Hoppa till huvudinnehåll

Enspråkiga jobbannonser kan ställa till det för arbetssökande

En bild tagen av glasdörren till en TE-byrå.
Arkivbild. En bild tagen av glasdörren till en TE-byrå. Bild: YLE/Sofi Nordmyr arbetslöshet,te-byrå

Då Markus Rosendahl tittade på jobbannonser på webben märkte han att han fick olika sökresultat beroende på om han sökte jobb på svenska eller finska.

Han frågar sig hur det är möjligt på en webbplats som upprätthålls av arbets- och näringsministeriet.

Markus Rosendahl från Kristinestad arbetar inom livsmedelsbranschen och tittade på platsannonser på arbets- och näringsbyråns webbplats av nyfikenhet.

- Jag visste att min egen arbetsgivare hade annonser ute och ville kolla vad de sökte för folk. Då noterade jag att man fick olika sökresultat beroende på om man sökte jobb på finska eller svenska i Kristinestad och Närpes.

Drabbar både svensk- och finskspråkiga jobbsökande

Rosendahl funderar på om det kan ligga något tekniskt problem bakom det här.

- Det verkar inte ha att göra med vilket språk som används på arbetsplatsen. En del arbetsplatser som har annons bara på finska är svenskspråkiga.

Kristinestadsbon Markus Rosendahl hittade sitt nuvarande jobb via arbets- och näringsbyråns webbplats. Tidigare har han sökt jobb personligen.
Markus Rosendahl. Kristinestadsbon Markus Rosendahl hittade sitt nuvarande jobb via arbets- och näringsbyråns webbplats. Tidigare har han sökt jobb personligen. Bild: Bild: Privat Markus Rosendahl

Rosendahl säger att problemet drabbar både finsk- och svenskspråkiga arbetssökande.

- Det finns en massa jobb som inte syns om man söker jobb bara på det ena språket.

Tvåspråkigheten är orsaken

Varför finns det olika antal lediga jobb på svenska och finska?

Frågan går till Mats Löfberg, servicedirektör på arbets- och näringsbyrån i Österbotten. Han ansvarar för bland annat arbetsförmedlingen.

- Det beror på att det här är ett tvåspråkigt land. Jobbannonserna läggs ut på finska, svenska eller på båda språken. Det varierar beroende på arbetsgivaren.

Mats Löfberg, servicedirektör på arbets- och näringsbyrån i Österbotten
Mats Löfberg. Mats Löfberg, servicedirektör på arbets- och näringsbyrån i Österbotten Bild: YLE/Sofi Nordmyr arbets- och näringsbyrån i vasa

Försöker få företag att rekrytera på två språk

Löfberg säger att man har fått respons på det här också tidigare.

- I tvåspråkiga Österbotten jobbar vi aktivt för att få arbetsgivarna att inse nyttan av att annonsera på två språk. Då får man ju mycket större antal sökande än om man begränsar sig till ett språk.

Enligt Löfberg är det också många arbetsgivare som inser den här nyttan. Fastän arbetsplatsen är ensidigt finsk eller svensk vill man ändå söka arbetstagare på båda språken.

Varierar från ort till ort

Det är arbetsgivarna själva som sätter in annonsen på arbets- och näringsbyråns webbplats. Tjänsten är gratis för dem och arbets- och näringsbyrån har ingen regelrätt översättningstjänst.

TE-byrån i Vasa.
Arbets- och näringsbyrån. TE-byrån i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen sysselsättning,arbetslöshet,Vasa

Löfberg har ingen statistik på hur vanligt det är att företag sätter in platsannonser på båda språken men säger att det varierar oerhört från ort till ort.

- Om man tar Österbotten och mellersta Österbotten som är vårt område så har vi ju ganska enspråkiga orter både på finska och svenska. Men nog tycker vi att ganska många annonser kommer in på båda språken, speciellt på de orter som är mer tvåspråkiga.

Bra situation överlag

En snabb sökning i arbets- och näringsbyråns jobbsökningstjänst den 26 september visar att alla platsannonser som lagts ut i Vasa, Jakobstad, Karleby och Kristinestad har lagts ut på båda språken.

I Närpes finns det däremot 24 lediga jobb om man söker på finska men bara 19 om man söker på svenska.

Yvonne Kela och gun-Maj Granroth på TE-byrån i Raseborg.
Arbets- och näringsbyrån. Yvonne Kela och gun-Maj Granroth på TE-byrån i Raseborg. Bild: Yle/Minna Almark gun-maj granroth

Hurudana problem kan det leda till för en arbetssökande om man inte hittar alla de jobb man skulle kunna söka?

- Jag skulle råda en arbetssökande att söka jobb på alla språk man kan. Det lönar sig också att söka både på orter, språk och yrken för att få störst antal träffar, säger Löfberg.

Finns ingen heltäckande jobbsökningstjänst

Löfberg påpekar att arbets- och näringsbyrån inte annonserar ut alla lediga jobb som finns utan bara en del av dem.

- Det finns inget ställe i Finland där alla jobb annonseras ut. Det är ju en orättvisa i sig, om man alltså tänker sig att man ska ha tillgång till alla jobb. Det är frivilligt att annonsera ut lediga jobb och det finns inte heller någon lag på att jobb måste annonseras ut på båda språken.

Jobbsökningstjänsterna utvecklas

Som bäst håller man på och planerar ett helt nytt jobbsökningssystem som går under namnet Arbetskraftstorget.

Arbetstagare
Arbetstagare Bild: KUVA skruvmejsel

Bland annat ska yrkesklassificeringarna ses över så att arbetssökande lättare hittar rätt jobb att söka.

- I framtiden ska man allt mer kunna söka jobb enligt sökord och kunskaper istället.

Arbets- och näringsbyråerna upphör

Den nya jobbsökningstjänsten ska vara klar senast till landskapsreformen 2020.

Då upphör arbets- och näringsbyråerna med sin verksamhet enligt den nuvarande planen. Då är tanken att Arbetsmarknadstorget ska vara en öppen plattform för rekrytering.

Man jobbar framför sin dator.
Man jobbar framför sin dator. Bild: Creative commons/Picjumbo hemmakontor

Tror du att språkfrågan då kan lösas på ett bättre sätt?

- Språkfrågan måste absolut vara med i planeringen, det är jätteviktigt. Där har Österbottens arbets- och näringsbyråer en viktig roll eftersom vi representerar ett stort tvåspråkigt område.

Läs också