Hoppa till huvudinnehåll

Esbo satsar på uppvärmd mat för dagisbarn - kan ta tre dagar för lasagnen att nå barnens tallrik

Paula Kolppanen-Valli visar hur dagisbarnens äppelkräm tillagas i Espoo caterings nya storkök i Kilo.
Paula Kolppanen-Valli visar hur dagisbarnens äppelkräm tillagas i Espoo caterings nya storkök i Kilo. Paula Kolppanen-Valli visar hur dagisbarnens äppelkräm tillagas i Espoo caterings nya storkök i Kilo. storkök,Paula Kolppanen-Valli

Esbo satsar på uppvärmd mat för dagisbarn. Skolkökens kapacitet räcker inte till, så nu ska dagisbarnens mat lagas i ett nytt centralkök.

I Esbo går daghemmen över från att äta varm mat som gjorts samma dag i ett skolkök i närheten, till att få uppvärmd mat från ett storkök.

Utveckling går åt motsatt håll jämfört med Malmö, där man satsar på flera mindre kök.

Maten i det nya storköket i Kilo tillverkas med den så kallade cook and chill metoden.

Det betyder att lasagne och grytor tillverkas i Espoo Caterings kök i Kilo, sedan kyls den ner. Maten värms upp och serveras på dagis en till tre dagar efter att den lämnat köket i Kilo.

Hellen Junninen och Paula Kolppanen-Valli i Espoo Caterings nya storkök i Kilo.
Espoo Caterings operativa chef Hellen Junninen och produktionschef Paula Kolppanen-Valli visar det nya köket. Hellen Junninen och Paula Kolppanen-Valli i Espoo Caterings nya storkök i Kilo. storkök,centralkök

- Förr gjorde vi maten samma dag och den transporterades varm till daghemmen. Det är inte den bästa lösningen om man ser till egenkontroll. Då maten transporteras som varm är risken större att den far illa, säger Hellen Junninen som är operativ chef på Espoo Catering.

Som en annan fördel med cook and chill nämner hon att man kan göra större mängder mat på en gång.

Esbo stad växer och skolkökens kapacitet räcker inte längre till för att tillverka mat också åt daghemmen― Hellen Junninen

I det nya storköket i Kilo tillverkar Espoo Catering mat för 42 dagis, det blir ungefär 5 000 portioner i dygnet.

Kapaciteten ökas stegvis, vid årsskiftet ska 11 000 portioner dagligen lämna köket i Kilo.

- Esbo stad växer och skolkökens kapacitet räcker inte längre till för att tillverka mat också åt daghemmen. Därför beslutade Esbo stad om att bygga det här nya köket där daghemmens mat kokas, säger Junninen.

Kryddor i Espoo Caterings nya storkök i Kilo
Kryddor i stora burkar behövs när maten lagas i de riktigt stora grytorna. Kryddor i Espoo Caterings nya storkök i Kilo kryddor,storkök,espoo catering

Cook and chill metoden har fått kritik, bland annat i Jakobstad har skolbarnen varit missnöjda med skolmaten.

Hellen Junninen berättar att de under de två första veckorna som storköket i Kilo varit i gång har fått både ris och ros från daghemmen som tar emot maten.

- Vi har jobbat hårt med recepten, att göra mat med cook and chill kräver att recepten utvecklas. När vi på allvar börjar göra riktigt stora mängder så kräver det ännu mera utveckling. Men vi har fått både positiva kommentarer och förbättringsförslag.

Potatisen kokas i daghemmens kök

All mat kommer inte från storköket i Kilo. Daghemmen lagar själva sallad och kokar potatis, ris och pasta. Köttbullar och spenatplättar görs inte heller i storköket, dem får daghemmen beställa från industrin.

I Kilo tillverkas såser, grytor och makaronilåda, storköket tillverkar också mellanmål för daghemmen. Potatismos görs också från grunden i köket.

- Jag tycker mest om fiskmaten vi tillverkar här, vi gör god fisksoppa och pastagratäng med lax, säger produktionschef Paula Kolppanen-Valli.

Äppelkräm under tillverkning i Espoo Caterings kök i Kilo
Äppelkräm på gång. 180 liter ryms i grytan. Äppelkräm under tillverkning i Espoo Caterings kök i Kilo Fruktkräm,storkök,espoo catering

I en gryta på 180 liter tillverkas äppelkräm. Kryddorna står i en stållåda bredvid, det är flera kilo socker som sätts i. Annat som sätts i krämen är äppel, äppelsaft, vatten och majsstärkelse.

- De får kräm en gång i veckan. Vår näringsplanerare har tagit ställning till hur mycket socker som sätts i en sats, säger Paula Kolppanen-Valli.

operativ chef Hellen Junninen i Espoo Caterings storkök i Kilo
Hellen Junninen, operativ chef på Espoo Catering. operativ chef Hellen Junninen i Espoo Caterings storkök i Kilo Hellen Junninen

- Vi följer statens näringsrekommendationer om hur mycket socker som får sättas i maten. Vi använder allt mindre socker, men om det inte sätts något socker alls i maten är barnen inte nöjda, säger Hellen Junninen.

Esbo stad äger fastigheten som hyrs av Espoo Catering, ett bolag som ägs av staden.

Läs mera:

Skolköket i Oxhamns skola lagar lasagnette  som ska kylas ner och serveras två dagar senare.

Uppvärmd skolmat från centralkök – effektivt och billigt, men inte särskilt aptitretande: "Tonfisk och potatis som flöt i vatten"

I Jakobstad har staden strävat efter att skolmaten ska lagas effektivt och billigt i centralkök, men både elever och lärare klagar på smak och konsistens. Malmö i Sverige har stängt centralköken och satsat på mindre skolkök och restaurangkockar.

Läs också

  • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

    Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

    Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

  • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

    Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

    Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

  • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

    Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

    Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen