Hoppa till huvudinnehåll

Folksångerskan Barbara Helsingius hade en androgyn look och en mörk altröst

Barbara Helsingius föddes den 27 september 1937. Hon var en finlandssvensk fäktare och vissångare. Många minns henne för hennes karakteristiska frisyr och den mörka altrösten.

Barbara Helsingius var fäktare och blev finländsk mästare 1959 och 1961.

Hon var med i laget som vann Nordiska mästerskapen i Oslo 1961 och i Finlands lag vid de olympiska sommarspelen 1960 i Rom och VM i Paris 1965.

Helsingius utbildade sig också till gymnastiklärare, med examen 1961.

1967 gifte sig Barbara Helsingius med den amerikanska diplomaten Hank Koski som då var stationerad vid ambassaden i Helsingfors. Paret flyttade till Washington DC.

I USA blev hon intresserad av amerikansk folkmusik. Hon introducerade den amerikanska folkmusiken i Finland.

Från och med 1960-talet var hon en känd vissångare bland den finlandssvenska publiken. På 1960-talet var hon också programvärd för Rundradions finskspråkiga tv-program.

1977 gjorde Barbara Helsingius succé med visan "Jag visste så väl" som även sjöngs av flera andra artister i Norden.

Helsingius introducerade den moderna visan för den finskspråkiga publiken genom att medverka i finskspråkiga radio- och tv-program samt på skivor och i visböcker.

Samtidigt gjorde hon finska diktare kända i nordiska sammanhang.

Hon översatte finska texter av Juice Leskinen, Georg Malmstén, Mikko Alatalo, Pentti Rasinkangas och Jukka Kuoppamäki till svenska. Hon översatte också texter av Eino Leino.

Hon gav konserter i alla de nordiska länderna samt i ett flertal andra länder, bland dem USA, Storbritannien, Spanien och Japan.

Helsingius publicerade ett dussin LP- och CD-skivor främst med egen produktion på fyra språk: svenska, finska, norska och engelska.

Barbara Helsingius var som enda finländare medlem i Svenska visakademien.

Barbara Helsingius dog i mars 2017.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.