Hoppa till huvudinnehåll

Förarlös metro och robotpoliser - nu kan den flygande taxin bli verklighet i Dubai

Drönaren Volocopter testkörs i ett varuhus i Tyskland.
Drönaren Volocopter testkörs i ett varuhus i Tyskland. Drönaren Volocopter testkörs i ett varuhus i Tyskland. Bild: EPA/Uwe Anspach obemannade luftfarkoster

På måndag inleddes det första testet för en obemannad, flygande taxiservice i Dubai. Servicen är en del av Förenade Arabemiratens framtidsvision för ett högteknologiskt och innovativt arabland.

Den flygande taxin är en drönare som utvecklats av det tyska företaget Volocopter.

Den lilla drönaren påminner om en liten helikopter med utrymme för två personer, krönt med en ring av 18 propellrar.

Under sitt pilottest var drönartaxin obemannad. Närvarande på testtillfället var Dubais kronprins Sheikh Hamdan bin Mohammed.

Drönartaxin ska flyga utan fjärrstyrning och är lastad med utrustning för nödsituationer: reservbatterier, rotorblad och fallskärmar.

Drönaren Volocopter ska rymma två personer och fungera som Dubais luftburna, elektriska taxi.
Drönaren Volocopter ska rymma två personer och fungera som Dubais luftburna, elektriska taxi. Drönaren Volocopter ska rymma två personer och fungera som Dubais luftburna, elektriska taxi. Bild: EPA/Uwe Anspach obemannad luftfarkost,drönare

Går att beställa med smarttelefon

Volocopter tävlar med ett dussin europeiska och amerikanska företag om att vara först med en ny form av futuristisk transport som är en korsning mellan en förarlös elektrisk bil och en luftfarkost för korta sträckor i urban miljö.

Bland dem finns flygjätten Aerobus som siktar på att ha en obemannad taxi i luften 2020. Googlestödda Kitty Hawk och Uber jobbar också på sin egna luftburna taxi.

- I praktiken skulle du använda din smarttelefon för att beställa en Volocopter som sedan plockar upp dig och flyger dig till din destination, säger Volocopters vd Florian Reuter.

Under måndagens testflygning svävade farkosten 200 meter upp och snurrade ovanför en sanddyn till ljudet av applåder från Sheikh Hamdan och hans följe.

Volocopter är en del av UAE:s ambitiösa framtidsvision.
Volocopter är en del av UAE:s ambitiösa framtidsvision. Volocopter är en del av UAE:s ambitiösa framtidsvision. Bild: EPA/Uwe Anspach obemannade luftfarkoster

Förenade Arabemiraten siktar på framtiden

Den Förenade Arabemiraten vill särskilja sig från en krigshärjad region som ett framåtsträvande, högteknologiskt samhälle.

2021 vill landet skicka en obemannad sond till Mars. Det skulle vara arabvärldens första rymduppdrag.

Dubai har redan haft siktet inställt på framtiden, bland annat med introduktionen av regionens första förarlösa metrotåg och prototyper av robotpoliser.

- Att uppmuntra innovation och ta i bruk den senaste teknologin bidrar till landets utveckling och bygger broar till framtiden, uppgav Sheikh Hamdan i ett uttalande.

Källor: Reuters

Läs också