Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: En hyllning till rullskidbanan i Vörå

David Andberg.
David Andberg. David Andberg. Bild: FSI david andberg

Äntligen är den här. Den efterlängtade rullskidbanan i Vörå är nu invigd och öppen för alla intresserade. För idrottare och motionärer finns det nu en 2,5 km lång asfalterad slinga att träna på. Enligt landslagsåkaren Matias Strandvall är det den bästa rullskidbanan i hela landet.

Det sägs att det behövs en hel by för att uppfostra ett barn. I denna text är barnet en rullskidbana och byn består av olika aktörer, inte bara självaste byn utan också staten, grannkommunerna, stiftelser, företag och organisationer.

Idrottsmässigt är rullskidbanan ett stort lyft för hela regionen. Att ha möjligheten att träna på rullskidor i en utmanande terräng har länge varit en dröm för många i Vöråregionen men har inte varit möjligt förrän nu.

Tanken är att närheten till banan skall locka flera lovande skidåkare till idrottsgymnasiet i framtiden. Banan gör också Vörå till en intressant ort för både rullskidtävlingar och träningsläger under barmarkssäsongen. Ett annat exempel på lyftet är att finska cupen på skidor kommer till Vörå i vinter.

Går att göra

Den här texten är dock inte bara menad som en hyllning till den nya banan (även om den vore värd det), utan som en uppmaning till alla som drömmer om något projekt att detta är möjligt. Går det att göra i Vörå, så går det att göra i din kommun.

Rullskidbanan i Vörå är ett imponerande exempel på vad man kan åstadkomma då viljan finns och samarbetet fungerar. En förening saknar ofta resurserna till att genomföra ett motsvarande projekt.

I en kommun saknas antingen den politiska viljan eller resurserna, ibland båda två. Det är också väldigt ovanligt att ett företag är villig att ta hela risken för ett så stort projekt. Samma sak gäller även stiftelser, sällan kan en enda stiftelse finansiera ett dylikt projekt. Därför behövs det en förenande länk som för alla parter tillsammans.

Projekt som dessa ger hopp för framtiden. Varje genomfört projekt inspirerar till nya drömmar. Vi behöver fler satsningar på infrastruktur till idrotten och inte mindre.

David Andberg
Ombudsman
Finlands Svenska Skidförbund