Hoppa till huvudinnehåll

Fyraåring i Nedervetil slog ut experterna med sitt fotbollskunnande

Wilmer Laakso
Wilmer Laakso kände igen fler fotbollsstjärnor än redaktörerna på Nelonen. Wilmer Laakso Bild: Nathalie Lindvall fotboll

Fyraåriga Wilmer Laakso i Nedervetil har ett brinnande intresse för fotboll. Redan förra sommaren gjorde Wilmers fotbollstrick succé på sociala medier - och nu har han gjort tevedebut.

Wilmer Laakso har ett intresse för fotboll som är något utöver det vanliga. Förra sommaren blev Wilmer känd på sociala medier genom ett klipp där han förevisar sina fotbollstrick. I videon gör han bland annat en crossbar challenge, alltså träffar ribban med bollen.

I söndags deltog Wilmer Laakso i Nelonens program Kaikki vastaan 1 - Alla mot en. Där klassade han ut experterna genom att namnge 25 internationella fotbollsproffs korrekt. Programledarna Elina Kottonen, Janne Kataja ja Tuukka Ritokoski klarade tillsammans 12.

Det var inte alls nervöst säger Wilmer och som pris fick han en pokal som han stolt förevisar.

- Det var bara roligt, säger Wilmer.

Wilmer Laakso
Wilmer Laakso Bild: Nathalie Lindvall fotboll

Fotbollstidning istället för saga

Det är inte konstigt att Wilmer blivit en expert på fotbollsstjärnor, deras tränare och vilka skor de använder. Om Wilmer får välja så blir det fotbollstidningar istället för sagoböcker och Champions League istället för Emil i Lönneberga.

- Eder, Neymar, Ronaldo och Zlatan, säger Wilmer och bläddrar i sin tidning.

Är det någon ny spelare han inte känner igen så ber han mamma läsa namnet. När han läst klart skuttar han i väg för att göra några mål och hurra med mamma.

Så här ser livet ut om Wilmer själv får välja.

- Wilmer började sparka boll samtidigt som han lärde sig gå, sen dess är bollen med i allt han gör, säger mamma Cecilia Laakso.

På morgonen följer Cecilia och Wilmer storebröderna Joar och Hannes till skolan och sen vill Wilmer träna fotboll på miniplanen vid skolan. Där hemma står fotbollsmålen på gräsmattan och där spelar han hela eftermiddagarna med sina bröder. Inne i huset finns också ett rum utrustat med mål och där får man sparka boll.

Wilmer sätter bollen i krysset och gör sin egen målgest och sen imiterar han också de stora stjärnornas gester med stor precision.

Wilmer Laakso
Wilmer Laakso Bild: Nathalie Lindvall fotboll

Fotbollsfamilj

Alla i familjen Laakso är fotbollsintresserade. Bröderna spelar i IK Myrans juniorlag och pappa och mamma är aktiva som tränare. Wilmer är ännu för liten för att spela i laget, men han har blivit något av en maskot och följer jämt med på träningar och matcher. Wilmer hejar och passar på att sparka boll i pauserna. Efter matchen tackar han både domare och motståndare.

- Man måste lyda domaren, säger Wilmer.

- Det går inte att bege sig i väg på något fotbollsrelaterat utan att Wilmer får följa med. Fotboll är det bästa han vet, säger Cecilia.

Cecilia Laakso poängterar att familjen aldrig försökt träna eller pressa Wilmer. Det är nästan tvärtom.

- Ja, vi försöker uppmuntra honom att göra annat också. Men helst vill han spela fotboll. Han har aldrig önskat sig en leksak. Det enda han vill ha är spelartröjor och fotbollar, säger Cecilia.

Wilmer Laakso
Wilmer Laakso Bild: Nathalie Lindvall fotboll

I somras tyckte mamma och pappa att det räckte med fotbollsskor. Det tyckte inte Wilmer som beslöt sig för att plocka hallon och tjäna egna pengar. Nu står fotbollsskorna prydligt på skohyllan i hallen.

Två dagar i veckan är Wilmer på dagklubb och då händer det faktiskt att han leker med andra saker än bollar.

- Men det första han frågade när han kom till dagklubben var om de inte har någon boll, berättar Cecilia.

Följaktligen klär sig Wilmer i fotbollsdräkt. Han har två lådor fulla vid det här laget. Nu när det blivit höst gör han en liten eftergift och bär långkalsonger under shortsen.

- Han byter dräkt flera gånger om dagen beroende på vilken spelare han vill vara, säger Cecilia.

Just den här gången bestämmer han sig för att vara Ronaldo.

"Klart jag ska vara med"

Men hur känns det då att vara förälder till ett barn med ett så stort intresse? Speciellt nu när Wilmer gått och blivit en liten kändis.

- Först när vi fick frågan om Wilmer ville vara med i teveprogrammet sa vi nej. Vi tyckte att han var för liten, han är ju bara en liten fyraåring som har roligt med sin boll, säger Cecilia.

Men sedan hörde Nelonen av sig igen och då hade tanken hunnit mogna en smula. Den här gången frågade de också Wilmer vad han själv tyckte.

- Det är klart att jag ska vara med, sa Wilmer tvärsäkert och hans storebröder tyckte också att det var spännande. Det blev en riktigt stor upplevelse för hela familjen, säger Cecilia.

Wilmer Laakso
Wilmer Laakso Bild: Nathalie Lindvall fotboll

Älskar storpublik

Cecilia säger att familjen gärna vill skydda Wilmer. Om han i framtiden vill spela fotboll i ett lag så känns det fel att skapa en massa förväntningar på honom som han måste leva upp till.

- Han är ändå så liten och trots att han är skickligt på att göra trick så är det en helt annan sak än att spela i ett lag. Det är han inte mogen för och det har han heller aldrig prövat på, säger Cecilia.

Men saken är ju den att Wilmer själv gillar att uppträda.

- Han njuter av att ha stor publik och han älskar pokaler. Dessutom var teveteamet otroligt proffsigt i att handskas med barn, säger Cecilia.

Ställer upp för barnen

När familjen kom hem från Helsingfors frågade Cecilia Wilmer om han kan tänka sig att göra ett teveframträdande igen. Wilmer satt inte i tevestudion inför publik när han gjorde sitt framträdande utan i en mindre studio.

- Jovisst, det var jätteroligt! Men nästa gång vill jag göra det inför publik så att jättemånga hejar på mig, sa Wilmer.

Familjen Laakso vill stötta sina barn så att de kan göra det som intresserar dem. Därför har Cecilia sin frisörsalong i anslutning till hemmet och kan flexa med sina arbetstider.

- Just nu är vårt liv anpassat till barnens behov. Vi vill ställa upp för dem så att de kan göra det de vill. Nu är det fotboll som gäller för Wilmers del, men det kan ju mycket väl ändra och det är lika okej, säger Cecilia.

Wilmer Laakso
Wilmer Laakso Bild: Nathalie Lindvall fotboll

Glädjer andra

Familjen har fått mycket positiv respons på webbklippen där Wilmer gör fotbollstrick.

- Många äldre personer har också berättat om hur de njuter att se Wilmers glädje i det han gör. Då känns det som om det är värt det. Sån här är Wilmer och det är värdefullt att han gläder andra, säger Cecilia Laakso.

Men även om familjen inte vill staka ut Wilmers framtid eller styra honom så har Wilmer själv egna planer.

- Jag ska spela i Barca med Messi när jag blir stor, och jag ska ta mommo med mig, säger Wilmer Laakso.

Läs också