Hoppa till huvudinnehåll

Katalanerna låter sig inte skrämmas - kartorna över Europa måste kanske ritas om

Katalonien röstar om självständighet.
Många studerande tänker rösta ja i söndagens folkomröstning. Katalonien röstar om självständighet. Bild: Yle/Jessica Stolzmann Katalonien

På söndag klarnar det om Europa får en ny stat. Då kommer katalanerna att trotsa den spanska regeringen och rösta om självständighet. Hur resultatet än faller kommer följderna att bli dramatiska.

Madrasser ligger utbredda på golvet i universitetsbyggnaderna i Barcelona. Tiotals studerande har sovit här de senaste nätterna. Om dagarna håller de till utanför universitetet invirade i den katalanska självständighetsflaggan och ropar slagord riktade till den spanska regeringen.

- Vi kräver endast att katalanerna ska få rösta. Vi tar inte ställning till om man ska rösta ja eller nej, säger Paco som har varit här i redan i tre nätter.

- Vad gör de härnäst, tar de fram pansarvagnarna?
Katalonien röstar om självständighet.
Marcel och Paco röstar båda för självständighet men tycker att det är huvudsaken att omröstningen hålls. Katalonien röstar om självständighet. Bild: Yle/Jessica Stolzmann Katalonien

Den spanska regeringen har under de senaste veckorna tagit till hårda metoder för att förhindra den planerade folkomröstningen på söndagen. Katalanska regeringstjänstemän och politiker som jobbat för att arrangera valet har gripits, tio miljoner valsedlar har beslagtagits och tusentals poliser har skickats till Katalonien.

- Vad gör de härnäst, tar de fram pansarvagnarna?

I Malaga och på andra håll i Spanien har invånarna kantat vägarna och ropat slagord då de skickat iväg polisbilar till Katalonien som om de vore trupper på väg till fronten.

- Regeringens agerande påminner oss om Franco-perioden, säger Marcel som är lite på tjugo år gammal och knappast har några egna minnen av Franco.

Hittills har den spanska regeringens försök att stoppa folkomröstningen ändå varit kontraproduktiv. Paco tror att regeringens agerande kommer att få fler katalaner att gå till valurnorna på söndagen.

- Premiärminister Mariano Rajoys politik är som en fabrik som producerar separatister. Vi skulle inte vara så här många här om han inte hade tagit till så tuffa tag, säger Paco.

Katalonien röstar om självständighet.
Studerande väntar på Julian Assanges hälsning till katalanerna. Den visas på en stor skärm utanför universitetet. Katalonien röstar om självständighet. Bild: Yle/Jessica Stolzmann Katalonien

Europas karta är inte huggen i sten

Varje drag som den spanska regeringen kommer med spelar dem själva i händerna. Katalanerna kommer inte att låta sig skrämmas av den spanska regeringens ageranden utan kommer att hålla sin folkomröstning enligt planerna på söndagen.

- Allt kommer kanske inte att gå smort och kan hända att de första väljarna som dyker upp till vallokalerna får hjälpa till att förrätta valet men det är inte ovanligt i Spanien, säger Janne Riitakorpi som studerar statsvetenskap vid Tammerfors universitet och gör sin praktik hos Diplocat i Katalonien.

Katalonien röstar om självständighet.
23-åriga Janne Riitakorpi lobbar för Katalonien. Katalonien röstar om självständighet. Bild: Yle/Jessica Stolzmann Katalonien,Janne Riitakorpi

Till Janne Riitakorpis uppgifter hos Diplocat, som är ett katalanskt råd för offentlig diplomati, hör att sprida information om Katalonien utomlands och att föra fram Kataloniens ståndpunkter. Riitakorpi ansvarar för att uppdatera sociala medier och med att bjuda in politiker och myndigheter från andra länder för att träffa sina katalanska kolleger.

Jag kan förstå varför många vill bli självständiga, men jag kan också förstå dem som motsätter sig självständighet.

- Det är intressant att få följa med de här historiska händelserna på nära håll, säger Riitakorpi som i sina studier intresserat sig för självständighetsrörelser.

Enligt Riitakorpi borde allt vara mer eller mindre i sin ordning inför folkomröstningen. Nya valsedlar har tryckts och människorna kan printa ut sina valsedlar från nätet innan de tar sig till vallokalerna. Den spanska polisen har åtminstone inte än så länge hittat valurnorna för att beslagta också dem.

- Det intressanta blir att se hur den spanska polisen kommer att reagera på söndagen. Kommer den att försöka stoppa folkomröstningen? Om den gör det kommer det att leda till negativ publicitet runt om i världen, något som Spanien knappast vill ha. Dessutom kommer det att ytterligare späda på självständighetsivern bland katalanerna.

Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen den 1 oktober får väljarna ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom 48 timmar om resultatet blir ett ja, oavsett nivån på valdeltagandet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.

Några motiv för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket.

Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt starka Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol och centralmakten i Madrid har vidtagit flera åtgärder för att förhindra den.

Text: FNB

Varken Riitakorpi eller hans arbetsgivare Diplocat tar ställning till om Katalonien borde bli självständigt. Katalanerna borde ändå få ordna en folkomröstning tycker Riitakorpi.

- Jag kan förstå varför många vill bli självständiga, men jag kan också förstå dem som motsätter sig självständighet.

- Den spanska regeringen kan inte sopa undan problemet. En stor majoritet av katalanerna vill rösta och det går inte att ta ifrån dem deras vilja att rösta.

Katalonien röstar om självständighet.
Enligt opinionsmätningar är katalanerna delade i självständighetsfrågan. 41,1 % är för medan 49,4 % är emot självständighet. Katalonien röstar om självständighet. Bild: Yle/Jessica Stolzmann Katalonien

Resultatet i folkomröstningen är givet, eftersom de allra flesta som inte vill ha självständighet kommer att bojkotta valet. Den katalanska regeringen har efter det lovat utropa självständighet inom 48 timmar.

- Det betyder ändå inte att Katalonien blir självständigt. För det krävs att omvärlden erkänner Katalonien som stat, säger Riitakorpi.

På söndagen klarnar det om katalanerna kommer att börja en process mot att bli självständiga och om Europas kartor måste ritas om. Men konflikten mellan Katalonien och Spanien är knappast över, den kommer att fortsätta, lika seg och uppslitande, långt framöver.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes