Hoppa till huvudinnehåll

Migri överraskar: Ny stor flyktingförläggning öppnar i Raseborg

Bagagelucka i bussen.
Asylsökande flyttar som bäst ut från förläggningen i Evitskog i Kyrkslätt som stänger. Nu ska en ny förläggning öppnas i Raseborg. Bagagelucka i bussen. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn bussar,bagage,Evitskog,mottagningscentralen i evitskog

En ny flyktingförläggning med cirka 250 platser öppnas i Raseborg i oktober. Förläggningen ska inhysa både familjer och ensamma vuxna asylsökande.

Den nya förläggningen öppnar på Mjölbolsta i den gamla sjukhusfastigheten ungefär nio kilometer utanför Karis.

- Förläggningen öppnar med 249 platser. Men det går att vid behov öka kapaciteten till omkring 400 platser, uppger Pekka Nuutinen som är chef för mottagningsenheten vid Migrationsverket (Migri).

Ägarskapet på Mjölbolsta har ändrat flera gånger under de senaste åren. Nuutinen vet inte vem som fungerar som hyresvärd för förläggningen när den öppnar.

- Senast i slutet av oktober ska den öppna.

Ingången till huvudbyggnaden på  Mjölbolsta.
Röda Korsets flyktingförläggning på Mjölbolsta stängde i våras. Nu ska den öppna igen, den här gången i företaget Medividas regi. Ingången till huvudbyggnaden på Mjölbolsta. Bild: Yle / Pia Santonen vårdavdelning

Migri meddelade på onsdagen att de har konkurrensutsatt verksamheten i Nyland. Det blir företaget Medivida som driver förläggningen.

Mjölbosta stängde för några månader sedan, öppnar nu igen

Migrationsverket öppnade hösten 2015 två förläggningar i Karis. De drevs av Röda Korset.

Den ena förläggningen fanns i Mjölbolsta och den andra vid Raasepori Resort i Antby. De inhyste som mest sammanlagt cirka 600 asylsökande.

Raasepori Resort stängde hösten 2016 och Mjölbolsta våren 2017.

Migri fick tänka om - också förläggningen i Hangö fortsätter tills vidare

Migrationsverket har redan stängt ett stort antal förläggningar som grundades när cirka 30 000 asylsökande kom till Finland hösten 2015.

Nu uppger verket att de kvarvarande förläggningarna är fullsatta och det behövs mera plats.

Hangöförläggningen med sina 150 platser får fortsätta tills vidare― Pekka Nuutinen, Migri

Antalet asylsökande har inte ökat märkbart men de asylsökande lämnar inte förläggningarna i sådan takt som Migrationsverket hade förutspått.

- Vi kommer att stänga flera förläggningar till före årsskiftet säger Nuutinen.

Men för Hangös del har Migri backat.

- Hangöförläggningen med sina 150 platser får fortsätta tills vidare.

Migri: Konkurrensutsättning viktigt

Pekka Nuutinen på Migri kan inte säga hur mycket billigare verksamheten på Mjölbolsta blir än den som fanns där tidigare. Han kan heller inte säga hur priset på den nya förläggningen ser ut jämfört med Evitskog i Kyrkslätt.

Vad kostar ett dygn per invånare på nya Mjölbolstaförläggningen?

- Det vet jag inte just nu och vill inte göra några jämförelser.

Nuutinen säger att det är viktigt att konkurrensutsätta verksamheterna.

Migri har kritiserats för brister i konkurrensutsättningen då tiotals nya förläggningar öppnades i snabb takt hösten 2015.

- Nu gör vi bot och bättring. Men vi har ändå inte valt att konkurrensutsätta de existerande förläggningarna, säger Nuutinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland