Hoppa till huvudinnehåll

Saudiska kvinnor ska få börja köra bil nästa sommar

En beslöjad saudisk kvinna sitter bakom ratten i Riyadh i oktober 2013.
En beslöjad saudisk kvinna sitter bakom ratten i Riyadh i oktober 2013. Bild: EPA-EFE/STR Saudiarabien,kvinnor,kvinnans ställning

Enligt ett dekret från Saudiarabiens kung Salman ska saudiska kvinnor få börja köra bil. Att körförbudet för kvinnor nu hävs kan ha ekonomiska orsaker, och dessutom skadar förbudet landets internationella anseende.

På tisdag kväll lästes kung Salman bin Abdul Aziz dekret upp i saudisk statstelevison.

Enligt dekretet ska en rådgivande kommitté nu bildas för att förbereda införandet av körkort för kvinnor. Senast i juni 2018 ska kvinnor ha möjlighet att få körkort och sätta sig bakom ratten.

Rätt beslut i rättan tid

Ungefär samtidigt som den här överraskande nyheten kablades ut i Saudiarabien hölls en presskonferens vid landets ambassad i Washington, där ambassadören prins Khalid bin Salman förmedlade samma nyhet.

New York Times tolkade presskonferensen som ett tecken på att körförbudet för kvinnor helt enkelt skadat Saudiarabiens internationella anseende så mycket att det nu var dags att häva det.

Enligt ambassadören ska de saudiska kvinnorna inte behöva tillstånd av sina manliga förmyndare för att ta körkort och de ska få köra vart de vill.

Khalid bin Salman talade om "en historisk och stor dag" och "rätt beslut i rättan tid"

Saudiarabien är det enda landet i världen som förbjuder kvinnor att köra bil, och körförbudet har blivit en symbol för kvinnoförtrycket och det djupt konservativa wahhabitiska styret i landet.

800 000 gästarbetare kör saudiska kvinnor

Körförbudet är en av de faktorer som begränsar de saudiska kvinnornas möjlighet att delta i arbetslivet och bidra till landets ekonomi. Ändå är en stor del av kvinnorna högt utbildade.

Många saudiska familjer tvingas avlöna chaufförer för att familjens kvinnor ska kunna ta sig till sina arbets- och studieplatser.

Enligt BBC arbetar uppskattningsvis 800 000 gästarbetande män från syd- och Sydostasien just som bilförare för saudiska kvinnor.

Bilkörning skadar äggstockarna?

Det saudiska prästerskapet har motiverat körförbudet för kvinnor med alla möjliga argument.

Kvinnor vid ratten skulle medföra sexuell lössläppthet i samhället, körandet skadar kvinnors äggstockar, kvinnors hjärnkapacitet är otillräcklig för bilkörning, med mera.

Redan 1990 genomfördes den första större kampanjen i Saudiarabien för kvinnors rätt till krökort. Då greps 50 kvinnor för att de satt sig bakom ratten. De förlorade sina pass och sina arbetsplatser.

Nyheten på tisdag kväll fyllde genast sociala medier med lyckliga reaktioner från kvinnliga saudiska aktivister, bland annat från Manal al-Sharif som organiserat kampanjer under senare tid och som själv suttit fängslad för olovlig körning.

"Saudiarabien kommer aldrig att bli sig likt igen. Regnet börjar med en enda droppe", skrev al-Sharif.

Å andra sidan påpekar också många kvinnliga aktivister i Saudiarabien att de fortfarande har en lång väg att vandra.

Saudiska kvinnor behöver fortfarande tillstånd av sina manliga förmyndare för att exempelvis resa utomlands, söka jobb och till och med för en del medicinska ingrepp.

Källor: Reuters, AP, New York Times, BBC

Läs också