Hoppa till huvudinnehåll

Tenalaföretagare förundrade över att Aktia stänger kontor: ”Kön ringlar ut på gården”

Porträttbild av Synnöve Lindholm och Per-Olof Friman utanför Akita i Tenala.
Synnöve Lindholm och Per-Olof Friman. Porträttbild av Synnöve Lindholm och Per-Olof Friman utanför Akita i Tenala. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Tenala,Västnyland,friman

Nog är det fel någonstans, säger Tenalaföretagaren Per-Olof Friman om Aktias beslut att stänga kontoret i Tenala. Då banken är öppen om måndagar är kontoret fullt.

Som butiksägare behöver Per-Olof Friman både växelkassa och kunna föra kontanter till banken. Helst skulle han se att bankkontoret hade öppet flera dagar i veckan, så som det var tidigare.

- Det ger en helt annan smidighet att få snurr på pengarna och få dem i användning igen.

Måste söka ny bank längre bort

För tillfället är Aktias kontor i Tenala öppet mellan 10.00 och 16.30 på måndagar. Men i tisdags (26.9) meddelade Aktia att kontoret är ett av de tio som kommer att stängas.

Också kontoret i Bromarv, som är öppet på torsdagar, stängs. När kontoren stänger är inte helt klart, men det sker under det här året.

Aktias kontor i Tenala.
Aktias kontor i Tenala finns vid Sockenvägen. Aktias kontor i Tenala. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Tenala,Raseborg,Västnyland,Aktia Bank,Aktia,aktia i tenala

För Per-Olof Frimans del innebär det att han måste vända sig till något annat kontor som ligger längre bort. Det kanske blir Bjärnå eftersom vägen dit inte är speciellt lång, säger han.

- Nu måste vi söka en bank som ännu kan ta emot pengar och leverera kontanter. Eller så måste vi installera en egen automat i våra byggnader för att få in kontanter i den och den vägen få ut pengar till kunderna.

"Använd närservice så försvinner den inte"

Samtidigt förundrar han sig över Aktialedningens beslut att stänga Tenalakontoret eftersom det har varit så välbesökt.

- Med facit i hand har de inte kunnat ta emot mera kunder. Fullt har det nog varit.

Bankomat vid Aktias kontor i Tenala.
Bankomaten i Tenala blir kvar. Bankomat vid Aktias kontor i Tenala. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Bankomat,Uttagsautomat,bankautomater,Tenala,Aktia Bank,Västnyland,aktia i tenala

Nu hoppas han att både Tenalabor och andra raseborgare börjar använda den service som finns i närheten, så att mera inte försvinner från regionen.

- Vi kan inte alla sitta vid datorer och sköta allt. Om vi bara ska klicka på nätet behöver vi inga butiker, restauranger och apotek.

Svårt att hitta ny användning för byggnaden

Det är tråkigt att Aktia stänger sina kontor i de två byarna, tycker Synnöve Lindholm som är ordförande för Tenala-Bromarf Företagare.

Nu blir det svårt att hitta annan användning för byggnaderna, säger hon.

- Byggnaderna är ju byggda för en bank och det är ett större problem att hitta något där efteråt.

Viss förståelse

Synnöve Lindholm konstaterar att det är synd för en liten by som Tenala eller Bromarv att bankkontoren stängs.

Samtidigt har hon en viss förståelse för att bankerna inte har råd att upprätthålla kontor då folk allt mer använder nättjänsterna.

Aktia fortsätter betala för bankomaten

En god nyhet är ändå att bankomaten i Tenala centrum kommer att bli kvar.

Automaten går på förlust och Aktia fortsätter att betala runt 900 euro i månaden till Automatia för att den ska få vara kvar. Det är Automatia som upprätthåller bankautomaten.

- Det är viktigt att den finns. När det kommer turister till olika evenemang som ordnas här så är det bra att det finns en plats att ta ut kontanter, säger Per-Olof Friman.

Läs mera:

Aktias kontor i Tenala och Bromarv stänger

Aktia omorganiserar sin verksamhet. Samarbetsförhandlingarna avslutades i dag och innebär att 260 nuvarande befattningar upphör, medan 160 nya befattningar inrättas.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland