Hoppa till huvudinnehåll

Thomas Blomqvist om varg i Västnyland: "Det kan sluta tråkigt"

En varg ligger på en gräsplätt.
Vargen väcker frågor i Västnyland och Österbotten. En varg ligger på en gräsplätt. Bild: Mostphotos varg,Canis lupus

Vargoron växer och politiker i Västnyland och Österbotten får ta emot samtal med frågor kring dispens för jakt och ersättningar.

Thomas Blomqvist (SFP) säger att det hör till ansvaret som lokal riksdagsledamot att föra fram lokalbefolkningens oro gällande vargen.

- Det är rätt många som tycker att myndigheterna inte tar problemen på allvar att ingen lyssnar. Det är vår uppgift att förmedla den här oron så att ministeriet och myndigheterna kan rätta till det, förklarar han.

En man i blå kostym som är riksdagsledamoten Thomas Blomqvist.
Thomas Blomqvist vill förmedla ortsbornas oro. En man i blå kostym som är riksdagsledamoten Thomas Blomqvist. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Raseborg,ekenäs

Det var i fredags (22.9) som Blomqvist tillsammans med partikamraten Mats Nylund (SFP) lämnade in ett spörsmål gällande skador orsakade av varg. Maarit Feldt- Ranta (SDP) har också undertecknat det.

Jord- och skogsbruksministern Jari Leppä har tre veckor på sig att svara på spörsmålet.

Sluta blicka enbart nationellt

Blomqvist säger att han, Feldt-Ranta och Nylund alla blivit kontaktade av människor som har frågor gällande vargen.

Maarit Feldt-Ranta och Thomas Blomqvist skrattar och pratar.
Maarit Feldt-Ranta och Thomas Blomqvist vill ha svar på vargfrågor. Maarit Feldt-Ranta och Thomas Blomqvist skrattar och pratar. Bild: Tove Virta / Yle Maarit Feldt-Ranta,Thomas Blomqvist,Raseborg,stadsfullmäktige,Västnyland

I takt med att vargobservationer nära bebyggelse blir vanligare menar Blomqvist att det är aktuellt att fundera på hur man ser på vargantalet.

- Vargen hör till Finlands natur och enligt de senaste officiella uppgifterna har inte vargstammen vuxit, men lokalt har den vuxit, förklarar Blomqvist.

Istället för att fokusera på den nationella nivån och det totala vargantalet i Finland kunde man alltså titta på hur antalet vargar ser ut regionalt.

"Gårdsbesöken har ökat dramatiskt"

Blomqvist bor i Tenala och är därmed inte obekant med att leva sida vid sida med vargen.

- Vi har haft varg länge i området och jag vet att mina egna barn inte vill röra sig i skogen, allra minst när det blir mörkt, säger han.

En varg står på en trästock som ligger på marken.
Vargen har sökt sig nära gårdar. En varg står på en trästock som ligger på marken. Bild: Mostphotos varg

Blomqvist har ändå inte stött på någon varg där han bor och säger att han levt i den tron att vargen är skygg och håller sig undan människor.

- När det gäller Snappertuna och Ingå har gårdsbesöken av varg ökat dramatiskt. Som lekman tycker jag att det tyder på att det som jag utgått ifrån att är vargens naturliga beteende håller på att förändras, förklarar han.

Dålig tillit

Blomqvist menar att det är viktigt att han i egenskap av riksdagsledamot från trakten förmedlar den oro som finns bland lokalbefolkningen.

I spörsmålet konstateras det att lokalbefolkningens tillit till viltförvaltningen i vargfrågor är svag.

Han är även orolig över vad det kan leda till då mötena mellan varg och människa blir vanligare.

- Det kan sluta tråkigt, konstaterar han.

Pengar för ersättning slut

Det finns redan exempel på att vargen tagit boskap och sällskapsdjur rivits av vargen.

Blomqvist säger att de därför frågar ministern hur man ska säkra ersättning för rivna produktionsdjur och bidrag att bygga stängsel.

- Vi har ett regelverk som säger att man ska få pengar för det men det har man inte fått i Västnyland och jag har förstått att pengarna också är slut i Österbotten, säger Blomqvist.

EU sätter tak för ersättning

Blomqvist berättar att han nyligen talat med minister Leppä om ersättningar för skador och pengar att bygga stängsel.

- Han berättade att Finland högst får betala ut 10 miljoner euro per år, det är ett tak från EU. Han konstaterade att vi har så många skador att vi nått taket, berättar Blomqvist.

Jag uppfattade att minister Leppä sade att vi kanske har ett problem med att stammen är för stor om inte pengarna för skador räcker till.

Blomqvist säger att han förstod att det därför kanske kunde var aktuellt att se över stammarna.

Jari Leppä Maa-ja metsätalousministeri
Jord - och skogsbruksminister Jari Leppä har tre veckor på sig att svara på spörsmålet. Jari Leppä Maa-ja metsätalousministeri Bild: Jyrki Ojala Jari Leppä

- Jag uppfattade att han sade att vi kanske har ett problem med att stammen är för stor om inte pengarna för skador räcker till, så förstod jag ministerns svar.

Artikeln bygger på en intervju som Jonas Sundström har gjort.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland