Hoppa till huvudinnehåll

USA:s försvarsminister i Kabul - sex raketer träffade flygplatsen när Mattis landade

General James Mattis talar till beväpnade amerikanska soldater i Afghanistan före invasionen av landet år 2001.
James Mattis har tidigare tjänstgjort som befälhavare för de Natoledda styrkorna i Afghanistan General James Mattis talar till beväpnade amerikanska soldater i Afghanistan före invasionen av landet år 2001. Bild: EPA/JIM HOLLANDER James Mattis,Afghanistan

USA:s försvarsminister James Mattis och militäralliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har inlett ett gemensamt besök i Afghanistan.

Besöket hade inte offentliggjorts på förhand, men sex raketer slog ner på flygplatsen kort efter att Mattis hade landat i Kabul.

Minst fem personer skadades då raketerna slog ner på den militära, östra delen av Hamid Karzais internationella flygplats.

Både afghanska medlemmar av terrorgruppen IS och talibaner tog på sig skulden för raketattackerna.

Enligt CNN ska talibanerna ha sagt att Mattis var målet för attacken.

Området har spärrats av och militärexperter försöker slå fast exakt varifrån raketerna avfyrades.

Flygplatsen omgärdas av berg som talibaner och IS har utnyttjat för liknande attacker under årens gång.

Hamid Karzais flyplats i Kabul omgärdas av berg som talibaner har använt för raketattacker under årens gång
Hamid Karzais internationella flygplats i Kabul omgärdas av berg som talibaner har använt för raketattacker under årens gång Hamid Karzais flyplats i Kabul omgärdas av berg som talibaner har använt för raketattacker under årens gång Bild: EPA/PAUL MILLER Afghanistan,Kabul,Kabuls internationella flygplats

Trump skickar förstärkningar

Mattis är den första amerikanska ministern som besöker Afghanistan efter att president Donald Trump meddelade om sin nya Afghanistanstrategi.

Trump tänker skicka minst 3 000 nya amerikanska soldater till Afghanistan där det nu finns 11 000 amerikanska soldater.

Länder som deltar i den Natoledda operationen som Finland, Sverige och Danmark har dessutom omkring 5 000 soldater och poliser i Afghanistan.

Många experter ifrågasätter om truppförstärkningar spelar någon roll eftersom USA och dess allierade som mest hade 100 000 utländska soldater i landet som inte lyckades besegra talibanerna.

En del talibaner har lagt ner sina vapen och gjort fred med regeringen. Det här är två av 53 talibaner och medlemmar av IS som lade ner sina vapen i Jalalabad i östra Afghanistan
Talibanerna kontrollerar omkring hälften av landet, 16 år efter att den Natoledda operationen började En del talibaner har lagt ner sina vapen och gjort fred med regeringen. Det här är två av 53 talibaner och medlemmar av IS som lade ner sina vapen i Jalalabad i östra Afghanistan Bild: EPA/GHULAMULLAH HABIBI Afghanistan,talibaner

Talibaner kontrollerar hälften av landet

Mattis och Stoltenberg skall träffa president Ashraf Ghani samt den högsta afghanska militärledningen.

- Samtalen kommer att kretsa kring partnerskapet mellan Nato och USA, inklusive den pågående Natoledda operationen, säger den amerikanska militärledningen i ett uttalande.

Talibanerna kontrollerar numera omkring hälften av landets distrikt, 16 år efter att den Natoledda operationen började.

En förklaring till att de har klarat sig så bra är att de kan räkna med lokala invånares stöd, särskilt i de östra och södra delarna av landet.

De får dessutom stöd av grannlandet Pakistans mäktiga militära underrättelsetjänst ISI,.

Förödelse efter bilbombsattack i Kabul i maj 2017
Talibanerna har i år utfört många blodiga terrorattacker i Kabul som numera är den farligaste staden i Afghanistan Förödelse efter bilbombsattack i Kabul i maj 2017 Bild: EPA Afghanistan,Kabul

Ett dödläge

Trump har delegerat ansvaret för Afghanistan till Mattis, den nationella säkerhetsrådgivaren H.R McMasters samt stabschefen John Kelly.

Alla tre är aktiva är aktiva eller pensionerade generaler som har tjänstgjort i Afghanistan.

Generalerna har i månader klagat över att det råder ett dödläge i kriget mot talibanerna som har all tid på sig i världen i motsats till USA.

Talibanerna vägrar att inleda fredsförhandlingar trots många förhandlingstrevare från USA och den afghanska regeringen.

De amerikanska generalerna har krävt truppförstärkningar och friare händer i kampen mot rebellerna, men även de medger att kriget inte kommer att vara över på många år.

Afghanistan blev för länge sedan USA:s långvarigaste krig någonsin.

Källor: Reuters, AP, AFP, CNN

Artikel uppdaterad klockan 17.40: Enligt talibanerna ska Mattis ha varit målet för attacken.

Läs också