Hoppa till huvudinnehåll

Ålands lantråd: Civiltjänstgöring är inget som har diskuterats på Åland

Civiltjänstcentralen
Civiltjänstcentralen Bild: Yle/ Fredrik Palmén civiltjänst,civiltjänstgörare

Försvarsministeriet vill att åländska män i framtiden ska göra civiltjänst, rapporterar Hufvudstadsbladet. Ålands lantråd Katrin Sjögren är ändå avvisande.

Sjögren säger att frågan om värnplikten kom upp i den parlamentariska kommitté som har funderat på den åländska självstyrelselagen. Försvarsministeriets utlåtande var bara ett av många i kommittén som har reviderat lagen, säger hon.

- Där har suttit riksdagsledamöter och lagtingsledamöter och det är ingenting som den här parlamentariska gruppen föreslår politiskt, säger hon om civiltjänstgöringen.

Katrin Sjögren står och pratar vid en dator
Katrin Sjögren Katrin Sjögren står och pratar vid en dator Bild: Ålands Radio & TV/Cecilia Ekströmer Åland,lantråd,Katrin Sjögren

Enligt gamla paragrafer ska åländska män tjänstgöra vid till exempel lots- eller fyrinrättningen i stället för att göra värnplikt. I praktiken har lagen ändå inte tillämpats eftersom det inte har ordnats någon ersättande utbildning för ålänningarna, skriver HBL.

Därför föreslog den parlamentariska kommittén, ledd av president Tarja Halonen, att de gamla paragraferna helt slopas.

Försvarsministeriet är ändå av annan åsikt och anser att Ålands demilitariserade status inte är något hinder för civiltjänstgöring.

"Vi har samma rättigheter och skyldigheter"

Tjänstgöringstiden för åländska män borde vara lika lång som för andra finländare, det vill säga 347 dagar, anser försvarsminister Jussi Niinistö (blå).

- Visst är ju ålänningarna på samma sätt finländare som resten av oss. Vi borde alla ha samma rättigheter och skyldigheter. Men så har det inte varit hittills, säger han till HBL.

Försvarsminister Jussi Niinistö 20.06.2016.
Försvarsminister Jussi Niinistö Försvarsminister Jussi Niinistö 20.06.2016. Bild: All Over Press/ Petteri Paalasmaa Jussi Niinistö,Niinistö,försvarsministrar

Lantrådet Katrin Sjögren tycker ändå inte att det är orättvist om alla tjänstgöringsparagrafer helt slopas. Det ändrar inte på någonting i praktiken, påpekar hon.

- Så har det varit. Ålänningarna har inte gjort värnplikt. Åland har en demilitariserad status och det har inte varit en aktuell fråga.

Enligt Sjögren har frågan om civiltjänstgöring för åländska män inte heller diskuterats brett i det åländska samhället.

"En sedvanerätt"

Att åländska män inte gör värnplikt är en sedvanerätt med långa anor, säger Katrin Sjögren.

- Den började med att åländska män var mycket delaktiga i lotsväsendet, till att det har utvecklats till en sedvanerätt på grund av demilitariseringen.

Sjögren säger att det är viktigt att alla frågor kan diskuteras då Ålands självstyrelselag görs om, också den om värnplikt eller civiltjänsgöring.

Men enligt henne har förslaget om civiltjänstgöringen knappast politiska vingar. Det tyder diskussionen i den parlamentariska kommittén på.

Som sagt var, det var parlamentariker från riksdagen och från lagtinget, och det här var en fråga som man inte ändrade på i förslaget till ny självstyrelselag.― Katrin Sjögren

Regeringen ska presentera sitt förslag till ny självstyrelselag för Åland nästa år.