Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanska IT-jättar vittnar inför kongressen om Ryssland och presidentvalet

Facebooks vd Mark Zuckerberg.
Facebooks vd Mark Zuckerberg lovar att samarbeta både med kongressen och specialutredaren Robert Mueller Facebooks vd Mark Zuckerberg. Bild: EPA/PETER DaSILVA mark zuckerberg,Facebook,sociala medier

Flera av USA:s största internetföretag såsom Facebook och Google kommer att kallas till kongressen för utfrågningar om Rysslands roll i presidentvalet i fjol höstas.

Chefer för Facebook, Twitter och Googles ägare Alphabet, ska vittna inför underrättelseutskotten både i senaten och representanthuset under de kommande veckorna.

Utskottsförhören, som är offentliga och sänds i tv, väntas få stor uppmärksamhet när de väl inleds. Det första förhöret hålls den 1 november.

- Under de kommande månaderna kommer vi att hålla öppna förhör för att bättre förstå hur Ryssland använde redskap och plattformer på nätet för att så splittring och påverka våra val, säger den demokratiska kongressledamoten Adam Schiff och republikanen Mike Conaway i ett gemensamt uttalande.

Facebook går med på samarbete

Kongressen har blivit allt mer intresserad av hur Ryssland använde sociala nätverk efter avslöjanden om att landet använde riktad politisk reklam på Facebook för att främja presidentkandidaterna Donald Trump och Bernie Sanders på Hillary Clintons bekostnad.

Facebook gick nyligen med på att överlåta detaljerade uppgifter om 3 000 ryska annonser till justitieministeriets oberoende specialutredare, den förre FBI-chefen Robert Mueller.

Muellers brottsutredare misstänker att ryska så kallade trollfabriker köpte politiska annonser som använde falska nyheter.

Ryssland och Trump förnekar

Annonserna riktades till väljare i vågmästardelstater som avjorde valet till Trumps fördel.

Facebooks vd Mark Zuckerberg har också lovat att se över företagets annonsregler.

President Barack Obama lär ha varnat Zuckerberg redan år 2015 för ryska försök att påverka opinionen i USA inför valet.

Både Ryssland och president Donald Trump har förnekat anklagelserna om rysk påverkan i valet och om att Trump eller hans medarbetare samarbetade med Ryssland under valkampanjen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes