Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande långa köer för daghemsplatser i Helsingfors - "Man skall alltid söka till det daghem man vill ha i första hand"

En flicka skriver med krita på en tavla.
Dagisköerna är långa men läget kan också snabbt förändras då många familjer flyttar. En flicka skriver med krita på en tavla. Bild: Mostphotos barn (familjemedlemmar),daghemsbarn

Daghemsplatserna är på kort i Helsingfors. De långa köerna har flera orsaker.

Det är fortfarande svårt för barn att få daghemsplats i Helsingfors. Just nu är det cirka 100 barn som behöver en dagvårdsplats inom de närmaste fyra månaderna. Årsskiftet är den största utmaningen. Det frigörs så få platser under verksamhetsårets gång.

Nina Fabricius som är chef för småbarnspedagogik ser flera orsaker till läget.

- Det går bättre i Finland, inflyttningen till Helsingfors är stor och människor är nöjda med småbarnspedagogiken i Helsingfors. Tvåspråkiga familjer vill integreras på svenska och väljer ett svenskt daghem.

Staden investerar i ett nytt daghemsbygge i Månsas. Andra åtgärder har varit ett nytt daghem med 63 platser i Bocksbacka och att flytta förskolor till skolorna.

- Vi har inte ett daghem i alla stadsdelar som man har på finska sidan.

Vad tycker du att föräldrarna skall göra om de befinner sig i en kö?

- Lämna in en ansökan! Man skall alltid söka till det daghem man vill ha i första hand. Det kan i bland vara väldigt snabba förändringar, att familjer flyttar.

Nina Fabricius, chef för den svenska dagvården i Helsingfors.
Nina Fabricius, chef för småbarnspedagogik ger råd för föräldrar som ställer sig i kö för en daghemsplats. Nina Fabricius, chef för den svenska dagvården i Helsingfors. Bild: Yle/Mira Myllyniemi fabricius

Läs också