Hoppa till huvudinnehåll

Johanna Dikert: Är vi redo för en köttfri skola?

En porträttbild av Johanna Dikert
En porträttbild av Johanna Dikert Bild: skolmat,johanna dikert

Hej Finland 100!
Jag har funderat på en grej.

Du är ju ett framåtsträvande, naturnära och klokt land som sätter barnen, hälsan och hållbarheten framför allt annat, inte sant?

Jag går rakt på sak. Det här med skolmaten. Är inte tiden mogen för dig att ta det vegetariska köket till ditt hjärta, riktigt på allvar? Och inte bara till ditt hjärta utan ända till samhällets kärna. Skolköket.

Jag undrar vad du tycker om idén att ha uteslutande vegetarisk mat i skolan? Jag vet, jag vet. Vissa blev redan upprörda över tanken att ha bara en vegetarisk dag i veckan.

Vad kan man säga, människan är ett vanedjur och vissa tror att korvstroganoff är en mänsklig rättighet.

Men vi vande oss också vid att inte röka inne på arbetsplatsen, att inte köra fulla och att inte slå våra barn. Jag tror vi kan fixa det här också.

Helt ärligt förstår jag inte varför folk blir så arga. Vegetarisk mat borde vara det oskyldigaste som finns. Hur kan man bli upprörd över makaronilåda med sojakross och pizza Margherita.

Ingen tänker tvinga någon till heltidsveganism, det här handlar om en grön måltid per dag.

Att vegetarisk kost inte kan göra en mätt och inte innehåller tillräckligt med protein stämmer inte. Näringsrekommendationerna för barn säger inget om att barn skulle behöva äta kött för att växa och må bra.

Däremot finns det viktiga fetter som är lättast att få i sig från feta fiskar, men de går också att kompensera med växtfetter och tillskott.

Med en helgrön meny slipper skolorna dessutom ha lika många alternativ för specialdieter.
Det bästa är ju faktiskt att alla vinner på vegetarisk kost. Muslimer slipper fläsket, alla grönsaker är kosher, de som bara äter lördagskorv hemma får i sig i alla fall lite vitaminer och fibrer under dagen.

För att inte tala om att djuren slipper dö och alla slipper dillkött. En solklar win-win-situation.

Så vad tror du Finland, är vi redo för något så här radikalt som kan påverka folkhälsan, miljön och våra barns framtid till det bättre?