Hoppa till huvudinnehåll

Kandidaterna är eniga: Församlingen ska värna om språket samt ha låg tröskel att hjälpa nödställda

Robert Ojala och Mia Bäck.
Robert Ojala och Mia Bäck kandiderar i kyrkoherdevalet vid Åbo svenska församling. Robert Ojala och Mia Bäck. Bild: Yle/Peter Petrelius mia bäck

Tf kyrkoherden i Åbo svenska församling Mia Bäck och Robert Ojala, som jobbar vid den svenskspråkiga Studentmissionen, söker tjänsten som kyrkoherde vid Åbo svenska församling. Yle Åboland bjöd in dem till studion för att berätta om sina visioner och värderingar.

På söndag den åttonde oktober väljs den nya kyrkoherden till Åbo svenska församling. Församlingsmedlemmarna har möjlighet att förhandsrösta från och med måndagen före själva valdagen.

De två kandidaterna till posten som kyrkoherde flaggar bägge för en stark svenskspråkig församling i en stor finskspråkig samfällighet. Kandidaterna är även eniga om att församlingen ska fortsätta att hjälpa nödställda till exempel genom den omtalade kyrkoasylen.

Då det gäller den aktuella debatten om samkönade pars rätt till äktenskap så föredrar Ojala den rådande normen att äktenskap endast förrättas mellan kvinnor och män medan Bäck håller på förslaget att prästerna själva ska få välja om de vill viga eller inte viga samkönade par.

Hör hela intervjun med Mia Bäck och Robert Ojala här.