Hoppa till huvudinnehåll

Kandidaterna är eniga: Församlingen ska värna om språket samt ha låg tröskel att hjälpa nödställda

Robert Ojala och Mia Bäck.
Robert Ojala och Mia Bäck kandiderar i kyrkoherdevalet vid Åbo svenska församling. Robert Ojala och Mia Bäck. Bild: Yle/Peter Petrelius mia bäck

Tf kyrkoherden i Åbo svenska församling Mia Bäck och Robert Ojala, som jobbar vid den svenskspråkiga Studentmissionen, söker tjänsten som kyrkoherde vid Åbo svenska församling. Yle Åboland bjöd in dem till studion för att berätta om sina visioner och värderingar.

På söndag den åttonde oktober väljs den nya kyrkoherden till Åbo svenska församling. Församlingsmedlemmarna har möjlighet att förhandsrösta från och med måndagen före själva valdagen.

De två kandidaterna till posten som kyrkoherde flaggar bägge för en stark svenskspråkig församling i en stor finskspråkig samfällighet. Kandidaterna är även eniga om att församlingen ska fortsätta att hjälpa nödställda till exempel genom den omtalade kyrkoasylen.

Då det gäller den aktuella debatten om samkönade pars rätt till äktenskap så föredrar Ojala den rådande normen att äktenskap endast förrättas mellan kvinnor och män medan Bäck håller på förslaget att prästerna själva ska få välja om de vill viga eller inte viga samkönade par.

Hör hela intervjun med Mia Bäck och Robert Ojala här.

  • De första av 100 infångade valar återfick friheten i Ryssland

    Valarna skulle säljas till akvarier i Kina.

    Ryssland har frigett de första av cirka hundra valar som har hållits i fångenskap i väntan på att säljas till akvarier av olika slag i Kina. Fallet har väckt kraftiga protester runtom i världen. Ryssland har lovat sätta stopp för verksamheten som bedrivits med hjälp av ett kryphål i lagen.

  • Pensionsavdelningens service under sommaren 2019

    Pensionsavdelningen är på plats igen den 15.7.

    Rundradions pensionsstiftelsens pensionsavdelning semestrar 8.-12.7. Vi betjänar normalt igen måndagen den 15.7.2019. På webben kan ärenden emellertid uträttas elektroniskt när det passar dig bäst. Via e-tjänsten kan du ändra bankkonto, ändra postadressen och höja din skatteprocent. Semestern påverkar inte utbetalningen av pensioner och fördröjer inte handläggningen av pensionsansökningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland