Hoppa till huvudinnehåll

Mangolddolmar

Mjuk och mjäll inpaketering blir det när vi fyller mangoldblad med kycklingfärs.

Mangoldblad med stjälkar på ett bord i Strömsö köket
Mangoldblad med stjälkar på ett bord i Strömsö köket Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,mangold,matrecept

Mangold går bra att använda färsk i sallader eller snabbt steka upp med grönsaker eller i wok. Blad och stjälkar blir lite mildare i smaken efter tillagning.

Ingredienser, 4 pers.

  • 12 stora mangoldblad
  • 2 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 500 g kycklingfärs
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 dl grädde
  • 1 kvist rosmarin
  • ½ dl pistage
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 50 g smör
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 citron
Strimlade mangold stjälkar på en skärbräda
Strimlade mangold stjälkar på en skärbräda Bild: Yle/Carina Ahlskog mangold,Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson

Gör så här

  1. Skär loss stjälkarna och strimla.
  2. Blanda hälften av stjälkstrimlorna med finhackad lök och vitlök och sautera mjuk med lite olivolja. Kyl.
  3. Lägg kycklingfärs i mixern och mixa slät med salt och vitpeppar. Tillsätt grädde till tät färs. Blanda i finhackad rosmarin, hackad pistage och avsvalnad sauterad mangold.
  4. Koka bladen hastigt, ca 1 minut, i saltat vatten. Lyft i kallt vatten och lägg på papper för avrinning.
  5. Fyll bladen med färsfyllningen och rulla ihop. Lägg i ugnsform.
  6. Slå på buljong och lägg tunna skivor smör över.
  7. Baka i ugn på 175c till en innertemp på 65c, ca 20-25 minuter.
  8. Stek andra hälften av stjälkstrimlorna i lite olja och salt.
  9. Tag ut dolmarna, häll av buljongen och red med majsstärkelse utblandat i lite vatten. Smaka av med citron, salt och vitpeppar.

Servera mangolddolmarna med kokt potatis och nystekt mangold.

Gräddade mangolddolmar i en ungsform
Gräddade mangolddolmar i en ungsform Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,mangold,matrecept

Mera om receptet

  • För att få en slät och krämig färsfyllning är det viktigt att alla ingredienser är helt avsvalnade innan de blandas med färsen. Annars är risken att färsen släpper ifrån sej fettet, vilket gör färsen torr och fyllningen vattnig.
  • Har du tillgång till mangoldroten går den bra att dela, skrubba och koka några minuter i lättsaltat vatten. Slå av och blanda upp med en klick smör. Roten smakar som gulbeta eller rödbeta.
  • Mangold hör till släktet betor men är en beta som utvecklar mest blad. Smaken påminner därför om rödbetsblad.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept