Hoppa till huvudinnehåll

Mangolddolmar

Mjuk och mjäll inpaketering blir det när vi fyller mangoldblad med kycklingfärs.

Mangoldblad med stjälkar på ett bord i Strömsö köket
Mangoldblad med stjälkar på ett bord i Strömsö köket Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,mangold,matrecept

Mangold går bra att använda färsk i sallader eller snabbt steka upp med grönsaker eller i wok. Blad och stjälkar blir lite mildare i smaken efter tillagning.

Ingredienser, 4 pers.

  • 12 stora mangoldblad
  • 2 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 500 g kycklingfärs
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 dl grädde
  • 1 kvist rosmarin
  • ½ dl pistage
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 50 g smör
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 citron
Strimlade mangold stjälkar på en skärbräda
Strimlade mangold stjälkar på en skärbräda Bild: Yle/Carina Ahlskog mangold,Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson

Gör så här

  1. Skär loss stjälkarna och strimla.
  2. Blanda hälften av stjälkstrimlorna med finhackad lök och vitlök och sautera mjuk med lite olivolja. Kyl.
  3. Lägg kycklingfärs i mixern och mixa slät med salt och vitpeppar. Tillsätt grädde till tät färs. Blanda i finhackad rosmarin, hackad pistage och avsvalnad sauterad mangold.
  4. Koka bladen hastigt, ca 1 minut, i saltat vatten. Lyft i kallt vatten och lägg på papper för avrinning.
  5. Fyll bladen med färsfyllningen och rulla ihop. Lägg i ugnsform.
  6. Slå på buljong och lägg tunna skivor smör över.
  7. Baka i ugn på 175c till en innertemp på 65c, ca 20-25 minuter.
  8. Stek andra hälften av stjälkstrimlorna i lite olja och salt.
  9. Tag ut dolmarna, häll av buljongen och red med majsstärkelse utblandat i lite vatten. Smaka av med citron, salt och vitpeppar.

Servera mangolddolmarna med kokt potatis och nystekt mangold.

Gräddade mangolddolmar i en ungsform
Gräddade mangolddolmar i en ungsform Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,mangold,matrecept

Mera om receptet

  • För att få en slät och krämig färsfyllning är det viktigt att alla ingredienser är helt avsvalnade innan de blandas med färsen. Annars är risken att färsen släpper ifrån sej fettet, vilket gör färsen torr och fyllningen vattnig.
  • Har du tillgång till mangoldroten går den bra att dela, skrubba och koka några minuter i lättsaltat vatten. Slå av och blanda upp med en klick smör. Roten smakar som gulbeta eller rödbeta.
  • Mangold hör till släktet betor men är en beta som utvecklar mest blad. Smaken påminner därför om rödbetsblad.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Kvällsgröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • "Zero waste" -sik: Använd hela fisken

    Fenor, fjäll och ben har mycket smak!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Päron inkokta med gurkmeja

    Läcker dessert som står sig i kylen ett par månader!

    En underbart god och kryddig dessert, där lagen med fördel kan silas av och användas som sås till glass eller bas till glögg. Mums!

  • Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri

    Färsk gurkmeja för både färg och sting.

    Färsk gurkmeja ger intressant smak till både huvudrätt och dessert, en mycket användbar smak- och färgsättare alltså. Gurkmeja tjänar också väl istället för saffran, om man vill ha saffranets gula färg men inte smak.

  • Leftover Key lime pie

    Klassikern i ny tappning!

    Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

  • Pärongranité

    Pauls pärongranité - en höjdare bland efterrätter.

    Pauls pärongranité - en höjdare bland efterrätter.

  • Julmaräng - utan ägg

    Pauls maräng är kryddig och frasigt spröd.

    Kikärtsspad ger sprödhet åt Pauls kryddiga maräng. Julgott som passar också för äggallergiker och veganer.

  • Pizzetta med jordärtskocka

    Ett vackert och snabblagat tilltugg.

    Åh, så liten - jag blir aldrig mätt, det var den minsta pizza jag någonsin sett!

  • Te som smakar jul

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.