Hoppa till huvudinnehåll

Mangolddolmar

Mjuk och mjäll inpaketering blir det när vi fyller mangoldblad med kycklingfärs.

Mangoldblad med stjälkar på ett bord i Strömsö köket
Mangoldblad med stjälkar på ett bord i Strömsö köket Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,mangold,matrecept

Mangold går bra att använda färsk i sallader eller snabbt steka upp med grönsaker eller i wok. Blad och stjälkar blir lite mildare i smaken efter tillagning.

Ingredienser, 4 pers.

  • 12 stora mangoldblad
  • 2 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 500 g kycklingfärs
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 dl grädde
  • 1 kvist rosmarin
  • ½ dl pistage
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 50 g smör
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 citron
Strimlade mangold stjälkar på en skärbräda
Strimlade mangold stjälkar på en skärbräda Bild: Yle/Carina Ahlskog mangold,Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson

Gör så här

  1. Skär loss stjälkarna och strimla.
  2. Blanda hälften av stjälkstrimlorna med finhackad lök och vitlök och sautera mjuk med lite olivolja. Kyl.
  3. Lägg kycklingfärs i mixern och mixa slät med salt och vitpeppar. Tillsätt grädde till tät färs. Blanda i finhackad rosmarin, hackad pistage och avsvalnad sauterad mangold.
  4. Koka bladen hastigt, ca 1 minut, i saltat vatten. Lyft i kallt vatten och lägg på papper för avrinning.
  5. Fyll bladen med färsfyllningen och rulla ihop. Lägg i ugnsform.
  6. Slå på buljong och lägg tunna skivor smör över.
  7. Baka i ugn på 175c till en innertemp på 65c, ca 20-25 minuter.
  8. Stek andra hälften av stjälkstrimlorna i lite olja och salt.
  9. Tag ut dolmarna, häll av buljongen och red med majsstärkelse utblandat i lite vatten. Smaka av med citron, salt och vitpeppar.

Servera mangolddolmarna med kokt potatis och nystekt mangold.

Gräddade mangolddolmar i en ungsform
Gräddade mangolddolmar i en ungsform Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,mangold,matrecept

Mera om receptet

  • För att få en slät och krämig färsfyllning är det viktigt att alla ingredienser är helt avsvalnade innan de blandas med färsen. Annars är risken att färsen släpper ifrån sej fettet, vilket gör färsen torr och fyllningen vattnig.
  • Har du tillgång till mangoldroten går den bra att dela, skrubba och koka några minuter i lättsaltat vatten. Slå av och blanda upp med en klick smör. Roten smakar som gulbeta eller rödbeta.
  • Mangold hör till släktet betor men är en beta som utvecklar mest blad. Smaken påminner därför om rödbetsblad.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Morotstartar med friterad kapris - gör en vegetarisk tartarbiff

    En förrätt helt i linje med hållbarhetstänk.

    Varsågod! Här får du den klassiska smakbilden av en vanlig oxtartar. Morotstartaren får rätt konsistens av att man bara sjuder moroten lätt. Tillsammans med sälta och knaprighet från kapris och bröd saknar man inte köttet alls.

  • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

    En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

    Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

  • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

    En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

    En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.