Hoppa till huvudinnehåll

Playboys grundare Hugh Hefner död

Hugh Hefner i januari 2007.
Hugh Hefner i januari 2007. Bild: AFP / Lehtikuva Hugh Hefner

Den amerikanske mediemogulen Hugh Hefner har avlidit, 91 år gammal.

Hugh Marston Hefner, född 9 april 1926 i ett gudsfruktigt metodisthem, dog omgiven av sina familjemedlemmar hemma i Los Angeles på onsdag kväll lokal tid.

Hoppa över Twitterpostning

Hugh Hefner är mest känd för att ha grundat tidskriften Playboy Magazine år 1953. Också hans färggranna och utsvävande livsstil gav upphov till många och stora rubriker.

Marilyn Monroe på pärmen till det första numret av herrtidskriften Playboy 1953.
Marilyn Monroe på pärmen till det första numret av Playboy 1953. Marilyn Monroe på pärmen till det första numret av herrtidskriften Playboy 1953. Bild: Andy Rain/EPA Marilyn Monroe,Playboy

Herrtidskriften hade som ambition att vara ett mer sofistikerat alternativ till andra herrtidningar. Det innehöll erotiska bilder på kvinnor, men också journalistiska reportage och intervjuer.
Mediemogulen Hugh Hefner tillsammans med tre Playboy-modeller
Hugh Hefner tillsammans med tre Playboy-modeller Mediemogulen Hugh Hefner tillsammans med tre Playboy-modeller Bild: EPA Hugh Hefner

Hugh Hefner var gift tre gånger och han efterlämnade fyra barn.

Hans hem blev under årtiondenas lopp känt för de överdådiga fester med lättklädda Playboymodeller som ordnades där.

Hugh Hefner har prisats för att ha luckrat upp den strama synen på sexualitet i USA men också kritiserats för att han utnyttjat unga personer, särskilt kvinnor, som försökt ta sig fram i nöjesvärlden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes