Hoppa till huvudinnehåll

Ryska biografer vågar inte visa film om Nikolaj II

En man håller upp ett plakat med texten "Stoppa Matilda" på Pusjkintorget i Moskva den 22 september 2017. Religiösa fanatiker vill stoppa en ny film som berättar om landets sista tsar Nikolaj II och hans kärleksrelation med en balettdansös.
En man håller upp ett plakat med texten "Stoppa Matilda" på Pusjkintorget i Moskva den 22 september 2017. En man håller upp ett plakat med texten "Stoppa Matilda" på Pusjkintorget i Moskva den 22 september 2017. Religiösa fanatiker vill stoppa en ny film som berättar om landets sista tsar Nikolaj II och hans kärleksrelation med en balettdansös. Bild: All Over Press Moskva,Ryssland,filmer,Nikolai II,Matilda Ksjesinskaja

I Ryssland försöker religiösa fanatiker stoppa en ny film som berättar om landets sista tsar Nikolaj II och hans kärleksrelation med en balettdansös. En första premiär har redan skjutits upp och flera biografer vågar inte visa filmen på grund av hot.

Konflikten kring filmen Matilda blir allt våldsammare. Det här trots att ingen ännu ens sett den.

Filmen skulle ha haft premiär redan i mars i år, men efter flera hot mot biografer sköts premiären upp. Nu ska den upp på vita duken i slutet av oktober.

Filmens regissör, 66-årige Aleksej Utjitel betonar att filmen inte skändar tsarens minne.

– Jag är övertygad om att genom att visa Nikolaj som en livslevande människa som lider och tvekar gör att han bara kommer oss närmare, säger Utjitel i en intervju för ryska nättidningen Snob. Folk kommer att förstå honom bättre, och visa större medkänsla.

Den rysk-ortodoxa kyrkan har officiellt fördömt filmen och menar att den sysslar med historieförfalskning.

– Vår kyrka kräver inte att filmen stoppas, men vi förbehåller oss rätten att bestrida lögner för att i stället lyfta fram sanningsenliga berättelser från den här perioden av helgonet Nikolaj II:s liv, kommenterade biskopen Tichon som leder kyrkans kulturavdelning.

Våldsamma fanatiker

För några veckor sedan började en grupp religiösa fanatiker ta till våld i försök att stoppa filmen.

Den advokat som försvarar filmens intressen fick se sin bil brinna upp i Moskva. Bredvid bilen hade fanatikerna placerat ut flygblad med texten: Brinn för Matilda!

Några dagar senare kastade de molotovcocktails mot produktionsbolagets byggnad i S:t Petersburg.

Fanatikerna ringde också runt till många biografer med hot ifall filmen visades. Efter varningarna har flera biografer runtom i landet valt att inte ta upp filmen på repertoaren.

Regissören, 66-årige Aleksej Utjitel, rör sig numera med livvakt när han uppträder inför publik.

Ryska regissören Aleksej Utjitel har regisserat den kontroversiella filmen Matilda, somlandets sista tsar Nikolaj II och hans kärleksrelation balettdansösen Matilda Ksjesinskaja.
Regissören Aleksej Utjitel. Ryska regissören Aleksej Utjitel har regisserat den kontroversiella filmen Matilda, somlandets sista tsar Nikolaj II och hans kärleksrelation balettdansösen Matilda Ksjesinskaja. Bild: EPA / YURI KOCHETKOV filmer,Ryssland,Matilda Ksjesinskaja,Nikolaj I av Ryssland

Tsaren helgon

Konflikten bottnar i tsar Nikolaj II. Filmen berättar om hans förhållande med prima ballerinan Matilda Ksjesinskaja. En kärlekshistoria som är allmänt känd och väldokumenterad.

Det som har skapat problem är att Nikolaj II är helgonförklarad av den rysk-ortodoxa kyrkan. De religiösa fanatikerna hävdar att filmen är ett hån över helgonets heliga minne.

Man menar också att filmen förolämpar de troendes känslor.

I Ryssland finns numera en lag som gör det straffbart att kränka troendes känslor.

Den här lagen har också flera gånger använts av särskilt den rysk-ortodoxa kyrkan för att försöka påverka landets konstnärer.

Resultatet hittills är att många ryska kulturarbetare har blivit betydligt försiktigare.

Duman funderar

Motståndet mot filmen leds av dumaledamoten Natalja Poklonskaja som har gjort sig känd som ärkekonservativ och mycket kyrklig.

Poklonskaja har även lyckats skapa en debatt om filmen i det ryska parlamentet. Saken har blivit så pass akut för dumaledamöterna att många har krävt att se filmen på förhand.

Natalja Poklonskaja, rysk dumaledamot.
Dumaledamoten Natalja Poklonskaja. Natalja Poklonskaja, rysk dumaledamot. Bild: EPA / SERGEI ILNITSKY Natalja Poklonskaja,Ryssland,Duma

Därför ska också Matilda visas för intresserade dumaledamöter på torsdag.

Bakom våldsdåden står en liten grupp som kallar sig ”Den kristna staten – Heliga Ryssland”.

Efter att president Vladimir Putins talesman fördömt våldshandlingarna greps gruppens ledare och tre aktivister nyligen.

Ryska medier berättade strax därefter att ledaren tidigare har suttit i fängelse för mord.

Läs också