Hoppa till huvudinnehåll

Tio år sedan tragedin i Jokela – ny podd ger inblick i Pekkas värld

Tända ljus för att minnas de som dog i skolskjutningen i Jokela
Utanför skolan i Jokela tände man ljus för att minnas offren i skolskjutningarna Tända ljus för att minnas de som dog i skolskjutningen i Jokela Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Massakern på Jokela skola

Kring lunchtid den 7 november 2007 går 18-åriga Pekka-Eric Auvinen in på sitt gymnasium i Jokela. Under en dryg halvtimme skjuter han åtta personer och till sist vänder han det sista skottet mot sig själv. I Elin von Wrights nya podd får lyssnaren en inblick i Pekkas världs – en värld där skolskjutare hyllas som hjältar.

Allting händer under en kort tid. Förvirringen är stor och paniken sprider sig. Den första informationen som når ut till eleverna är rektorns meddelande i högtalaren där han beordrar alla att stanna i sina klassrum. Tysta.

Efter ett tag börjar folk fatta vad som händer. Eleverna skickar meddelanden till varandra och snart är händelsen en internationell nyhet.

Journalisten Elin von Wright var själv i Italien när tragedin utspelade sig. Hon var på utbyte och kommer väl ihåg chocken av att något sådant kunde hända i Finland. Nu, tio år senare, har hon gjort en dokumentär om skolskjutningen för den svenska radiokanalen P3.

”Humanity is overrated”

Våld i finländska skolor har förekommit tidigare, men i och med fallet i Jokela introducerades fenomenet skolskjutningar i Finland.

Pekka var en så kallad copycat. Han härmade skolskjutarna i Columbine och precis som dem publicerade han videor på internet iklädd t-skjortor med budskap som ”Humanity is overrated”.

Han var också aktiv på ett chattforum på nätet döpt efter skolskjutarna i Columbine. Där träffade han en tjej, Vaula. Med henne pratade han bara dagar innan han utförde dådet. Vaula är en av poddens huvudpersoner.

– I och med hennes deltagande får man en unik inblick i den här världen för skolskjutarfans, säger von Wright.

Redaktör Elin von Wright
Elin von Wright har i sin dokumentärpodd pratat med anhöriga som inte tidigare gett intervjuer om Jokelahändelserna Redaktör Elin von Wright Bild: Yle elin von wright

Smärtsamma minnen

Händelsen den 7 november 2007 skakade om det lilla samhället Jokela rejält och för många är det ännu för smärtsamt att prata om. I von Wrights dokumentär får man ändå höra en del nya röster som inte tidigare berättat sin sida av historien.

En av dem är Jani som förlorade sin bror i skolskjutningen. Han var 13 år när det hände.

– Nu efter tio år var han redo att berätta. Om jag skulle ha ringt för fem år sedan sa han att han inte hade velat vara med. Han tyckte det är viktigt att berätta och genom det kanske hjälpa andra som är i likande situationer, säger von Wright.