Hoppa till huvudinnehåll

Abiturienterna litar mera på papper och penna än på minnepinne

Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål.
Allt mera av studentskrivningarna sker idag i en datorskärm och inte på rutigt papper. Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål. Bild: Yle/Joni Kyheröinen studerande,elektroniska studentskrivningar

Att ungdomar känner sig som fisken i vattnet då det kommer till datorer och elektronik är ett faktum. Ändå skulle mången abiturient hellre föredra att vara laddad med papper och penna i studentskrivningarna.

På fredag skrev abiturienten vid Borgå gymnasium, Nea Nordström, provet i samhällslära.

- Det är mycket nervositet bland abiturienterna. Många funderar inför skrivningarna över om det ska fungera. Jag känner också att jag inte kan lita på det digitala på samma sätt som jag kan lita på papper och penna, säger Nordström.

Östnylands lucia 2016 Nea Nordström
Nea Nordström skrev provet i samhällslära på fredag. Östnylands lucia 2016 Nea Nordström Bild: Yle/Hanna Othman Borgå,Lucia,nea nordström

Lugnare med papper och penna

Enligt Nordström har systemen fungerat fint även om det har hänt att allt inte följt noterna till punkt och pricka.

Provet i engelska skrev Nordström på papper.

- Då kände jag mig nog lugnare än vad jag kände mig idag. Jag känner mig mera bekväm med papper och penna eftersom det är vad jag har använt under hela min skolgång. Jag vågar nog inte lita på det digitala på samma sätt, säger Nordström.

Nea Nordström erkänner att ungdomar behärskar elektroniken och är du med datorer och smarttelefoner, men att använda tekniken i samband med studentskrivningarna är en helt annan sak.

- Studentskrivningarna är en så viktig och livsavgörande sak. De går inte att ta på nytt hur som helst. Går någonting fel, så är det kört, menar Nordström.

Borgå gymnasiums rektor Monica Johansson
Borgå gymnasiums rektor Monica Johansson. Borgå gymnasiums rektor Monica Johansson Bild: Yle/Fanny Aaltonen Borgå,Borgå gymnasium,rektor monica johansson

Det tekniska medverkar till nervositeten

Något större spratt har elektroniken dock inte spelat i höstens studentskrivningar.

- Vi har tillsvidare haft bara ett fall där minnepinnen (USB-minnet) eller någonting annat i systemet strulat. Vi bytte ut USB-minnet och efter det var det frid och fröjd, berättar Borgå gymnasiums rektor Monica Johansson.

På fredag gick studentskrivningarna helt enligt noterna. På måndag är det dags för höstens sista skrivning.

- Peppar peppar, det har löpt över alla förväntningar, men det är ju inte riktigt slut ännu, säger Johansson.

Att abiturienterna inte bara spänner sig för proven utan också för den tekniska biten förstår rektor Monica Johansson mer än väl.

- Jo, det är ju helt förståeligt och naturligt att också det tekniska medverkar till nervositeten. Det är säkert många som rentav spänner sig mera för tekniken än för provets innehåll, säger Johansson.

Digital studentskrivningsövning i skola.
Digital studentskrivningsövning i skola. Bild: Yle/ Jenni Honkanen studentskrivningar

Årets abiturienter har mera erfarenhet

Övergången från papper och penna till elektronik i studentskrivningarna är kanske den största omställningen någonsin inom studentskrivningarna.

I år är utgångsläget ändå ett annat än för ett år sedan.

- Årets abiturienter har ju ändå övat mera än de som skrev för ett år sedan. Då var det många som inte ens hade haft alltför många elektroniska kursprov, säger Johansson.

Tillsvidare handlar det ändå mestadels om att skriva normal text. I framtiden kan det bli aktuellt att mata in också annan data än text i proven.

- Programmet än nog trots allt rätt så simpelt ännu, men med tiden kommer det säkert att bli aktuellt med att rita grafer och tabeller och så vidare, säger Johansson.

USB-minnen
USB-minne - eller populärare: Minnepinne. USB-minnen Bild: YLE/Rolf Granqvist datalagring

Strulande USB-minnen

I Sibbo gymnasium har elektroniken inte spelat några större spratt under studentskrivningarna, men en viss spänning i luften har man kunnat skönja.

- Visst har det varit en utmaning med USB-minnena. Vi har haft ett par smärre problem när vi har startat systemet. Det var också en liten utmaning när 50 abiturienter skulle skriva provet i finska. Då fick vi hjälp av studentexamensnämnden, säger rektor Ann-Britt Nieminen.

I Lovisa gymnasium har man inte haft några som helst problem i skrivningarna hittills.

- En del USB-minnen har strulat, men eftersom studentexamensnämnden skickar klart över beräknat antal, så har det inte varit problem med att byta ut de felande USB-minnena, säger rektor Anders Nordström.

Lovisa gymnasiums rektor Anders Nordström
Lovisa gymnasiums rektor Anders Nordström. Lovisa gymnasiums rektor Anders Nordström Bild: Yle/Stefan Paavola Anders Nordström,lovisa gymnasium

Det viktiga är fortfarande faktainnehållet

Det första ämnet som digitaliserades var geografi. Läraren i geografi och biologi i Kotka svenska samskola, Charlotte Elf, har därför lite längre erfarenhet av digitala studentskrivningar.

- I skrivningarna idag hade vi ett fall där abiturienten fick sätta sig vid reservdatorn på grund av att det blev kontaktfel med serverdatorn. I övrigt har det fungerat bra och abiturienterna är vana vid systemet, säger Elf.

Kabelrouter i gymnastiksalen i Brändögymnasium.
Kabelrouter i gymnastiksalen i Brändögymnasium. Bild: Yle / Ted Urho datakablar

Tekniken större stressfaktor

Nervositeten då? Är tekniken en större stressfaktor än papper och penna?

- Det tror jag. Abiturienterna har nog funderat en del över om de kan förlora poäng i skrivningarna om de inte behärskar ett dataprogram till hundra procent, säger Elf.

Charlotte Elf brukar lugna abiturienterna med att säga att det viktiga fortfarande är faktainnehållet. Om de kan sin sak så är det strunt samma om de presenterar kunskaperna med hjälp av dator eller med papper och penna.

- Nog kan man få en skrivning att gå under bänken med papper och penna också, säger Elf.

Studentmössa
Studentmössan är målet. Studentmössa Bild: Yle/Roger Källman Studentmössa,studentlyra

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland