Hoppa till huvudinnehåll

Borgåförsamlingarna kan ta över verksamheten på Pellinge kursgård på nytt

Pellinge kursgård
Arkivbild av Pellinge kursgård. Pellinge kursgård Bild: Yle/Mikael Kokkola pellinge kursgård

Gemensamma kyrkorådet i Borgå skulle fatta beslut om att hyra ut Pellinge kursgård på torsdagen. Men frågan fick en ny vändning – nu vill samfälligheten utreda om man själva kan ta över verksamheten.

Redan tidigare har den kyrkliga samfälligheten i Borgå beslutat att inte utnyttja optionsåret med den nuvarande företagaren på Pellinge kursgård, Havsö Ab.

Det betyder att kursgården skulle hyras ut åt någon annan.

Förslaget inför gemensamma kyrkorådets möte på torsdagen var att konkurrensutsätta verksamheten, men så blev det inte.

Pellinge kursgård
Pellinge kursgård renoverades nyligen. Illustrerande arkivbild. Pellinge kursgård Bild: Yle/Mikael Kokkola pellinge kursgård

Enligt Stig Bäcklund, medlem i kyrkorådet, kom det snabbt in ett motförslag som går ut på att samfälligheten själv skulle ta över verksamheten på kursgården.

Det vill säga, att gå tillbaka till hur det var förr.

– Förvaltningsdirektören kom sedan med ett kompromissförslag där hon föreslog att man skulle be den nuvarande företagaren fortsätta ett år till, säger Bäcklund.

Utreds under det kommande året

Under det året ska en arbetsgrupp göra upp en plan för hur samfälligheten själv kan ta över verksamheten.

Gemensamma kyrkorådet beslöt alltså enhälligt att inte konkurrensutsätta verksamheten, utan att utnyttja optionsåret med den nuvarande företagaren.

Stig Bäcklund får frågan om det var företaget själv som inte ville fortsätta, eller om initiativet att hyra ut kursgården på nytt kom från beslutsfattarna.

– Ursprungligen ville vi att Havsö skulle fortsätta men det kom in ett besvär mot vårt beslut. Då satte processen i gång.

Han konstaterar också att det har funnits krafter som inte har varit helt nöjda med den nuvarande verksamheten.

Stig Bäcklund
Stig Bäcklund. Arkivbild. Stig Bäcklund Bild: Yle/Sune Bergström östnyland. borgå

Vad händer om Havsö säger nej tack, vi vill inte fortsätta?

– Så mycket vågar jag kanske säga att vi var i kontakt med företaget under mötet och frågade om de var villiga att fortsätta under de här villkoren. Vi fick ett positivt svar, säger Bäcklund.

Enligt Bäcklund har frågan om Pellinge kursgård varit lite snårig. Men nu upplever han att man har koll på saken. Han säger att han själv tycker att kompromissen verkar bra.

Bra stämning om Svenska församlingshemmet

Gemensamma kyrkorådet beslöt också begära in utlåtanden av församlingarna angående fastighetsstrategin.

Det omdebatterade förslaget om att sälja Svenska församlingshemmet finns med där.

Svenska församlingshemmet i Borgå.
Svenska församlingshemmet ska kanske säljas. Arkivbild. Svenska församlingshemmet i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind svenska församlingshemmet

Dessutom ska samfälligheten göra en fastighetsutredning där man bland annat utreder vad det betyder om Svenska församlingshemmet flyttar in i det finska.

– Jag skulle säga att stämningen var ganska bra. Det fanns en ärlig vilja från alla håll att göra vettiga beslut och försöka hålla ihop det på ett sakligt sätt, säger Stig Bäcklund.

Församlingarnas utlåtanden ska lämnas in senast den 8 november. Gemensamma kyrkorådet behandlar fastighetsstrategin den 7 december.