Hoppa till huvudinnehåll

Centern vill se över inkomstgränserna för familjeåterförening

Amila fick sina barn till Finland.
Amila fick sina barn till Finland. Bild: YLE/Antti Lempiäinen. amila

Centerns riksdagsgrupp vill se över inkomstgränserna för familjeåterförening som regeringen fattade beslut om ifjol. Enligt gruppordförande Antti Kaikkonen (C) har inkomstgränserna i praktiken visat sig vålla problem.

Lagen som trädde i kraft i juli ifjol skärpte villkoren för familjeåterförening. I den skärpta lagen omfattas även personer som fått internationellt skydd av inkomstkraven, ifall en ansökan om familjeåterförening inte lämnas in inom tre månader efter att man beviljats asyl.

Inkomstgränserna är satta av Migrationsverket. Till exempel i en familj med två vuxna och två barn är inkomstkravet 2 600 euro netto i månaden.

- Situationen har förändrats sedan dess. Det har varit ett beslut fattat i den tiden, som det nu är möjligt att se över, säger riksdagsgruppens första vice ordförande Elsi Katainen (C).

Simon Elo: Nej till sänkt inkomstkrav

Ledaren för Blå framtids riksdagsgrupp Simon Elo skjuter ner förslaget om att underlätta familjeåterföreningar.

- Kaikkonen försätter regeringen i en svår situation om han med allvarlig min föreslår något sådant. Det som är överenskommet är överenskommet, säger Elo.

Elo anser att Finland, till skillnad från många andra EU-länder, har dragit sitt strå till stacken vad gäller flyktingsituationen.

- Nu har vi inte råd att gör det lockande att komma till Finland, utan vi måste stärka bevakningen av EU:s yttre gränser, säger Elo.

Inga förutsättningar för höjd flyktingkvot

Centerns riksdagsgrupp presenterade sina asylpolitiska riktlinjer i dag, fredag. Förutom familjeåterförening var också flyktingkvoten på tapeten.

Centerns ordförande Juha Sipilä har talat om att höja kvoten tillfälligt till 2 000. Riksdagsgruppen drar i bromsen.

Enligt gruppordförande Kaikkonen finns det i nuläget inte förutsättningar för att höja flyktingkvoten i Finland.

Kvoten kan höjas först när EU:s yttre gränser tryggas, asylsökande registreras utanför EU:s gränser och varje EU-land följer gemensamma beslut om hanteringen av flyktingar, anser riksdagsgruppen.

Finland tar i dagsläget emot 750 kvotflyktingar per år. Kvoten har som högst varit 1 070.

De asylpolitiska riktlinjerna har förberetts under ledning av riksdagsledamot Seppo Kääriäinen.

Källor: STT, Yle

Uppdaterad 15.35 med Simon Elos (Blå) kommentar.