Hoppa till huvudinnehåll

Dom i styckmordsrättegång faller i dag

Den åtalade kvinnan i Österbottens tingsrätt på torsdagen.
Den åtalade kvinnan i Österbottens tingsrätt på torsdagen. Bild: Yle/Johanna Ventus Styckmord,österbottens tingsrätt

I dag fredag faller domen mot det par som misstänks ligga bakom det uppmärksammade styckmordet i Jakobstad i februari. Österbottens tingsrätt har behandlat fallet som dråp och brott mot griftefriden.

Det var den nionde februari som en polispatrull gjorde ett ovanligt makabert fynd i Permo i östra Jakobstad.

Polisen undersöker terrängen runt mordplatsen på Getbrovägen i Jakobstad med schäferhund
Polisen undersökte området bland annat med hjälp av polishund. Polisen undersöker terrängen runt mordplatsen på Getbrovägen i Jakobstad med schäferhund Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,mordutredning

I området kring Getbrovägen hittade polisen kroppsdelar som tillhörde en man. Offret, en man från Jakobstad född 1965, hade bragts om livet och sedan styckats i flera delar.

Polisutredningen pekade snabbt ut två misstänkta för brottet, en 43-årig man och en 46-årig kvinna. Paret har tidigare varit gifta.

Tillsammans med offret hade de tillbringat tid i kvinnans lägenhet, där brottet begicks. Samtliga hade förtärt stora mängder alkohol.

Höghus i Permo, Jakobstad.
Höghus i Permo, Jakobstad. Bild: YLE/Joni Kyheröinen Jakobstad,mord,getbrovägen

Dråp, inte mord

Under utredningens gång ändras brottsrubriceringen.

Polisen undersökte till en början fallet som mord men det ändras senare till dråp.

Mannen är huvudåtalad och utöver dråp misstänks han även för brott mot griftefriden. Kvinnan står åtalad enbart för brott mot griftefriden.

Den åtalade mannen har medgett såväl dråpet och brottet mot griftefrid.Han hävdar ändå att dråpet skedde i excessivt nödvärn.

Polisen spärrade av det här huset på Getbrovägen i Jakobstad. Polisen hittade kroppsdelar tillhörande en man född 1965.
Getbrovägen. Polisen spärrade av det här huset på Getbrovägen i Jakobstad. Polisen hittade kroppsdelar tillhörande en man född 1965. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Jakobstad,permo

Mannen uppger att han någon gång under natten vaknat i behov av att gå på toaletten, och då upptäckt att offret stod i beråd att sexuellt ofreda kvinnan.

Under rättegången stod det klart att de åtalades versioner går isär och att en del av det som hände i lägenheten på Getbrovägen sannolikt kommer att förbli höljt i dunkel.

Det som står klart är ändå att offret skjutits med sin egen pistol. Kulan träffade mannen i bakhuvudet och han avled omedelbart.

Minst tio års fängelse

Den rättspsykiatriska undersökningen av den 43-årige mannen visar att han varit tillräknelig vid tidpunkten för dådet. Han kan således dömas till fängelse enligt normal juridisk praxis.

Styckmordet i Jakobstad behandlas av Österbottens tingsrätt. På bilden den åtalade kvinnan med försvarsadvokat.
Styckmordet i Jakobstad behandlas av Österbottens tingsrätt. På bilden den åtalade kvinnan med försvarsadvokat. Bild: Yle/Johanna Ventus rättegång,Styckmord,österbottens tingsrätt

Åklagaren yrkar på minst 10 år för den huvudåtalade. Mannen själv går med på 5-7 års fängelse eller 9-9,5 års fängelse om domstolen förkastar hans yrkan på strafflindring på grund av nödvärn.

Kvinnan bestrider för sin del åtalet och yrkar på att det helt förkastas av tingsrätten. Åklagaren yrkar för kvinnans del på 6 månaders villkorligt fängelsestraff.

Rättegången i Österbottens tingsrätt var delvis mycket orolig och extra resurser sattes in för att garantera säkerheten. De anhöriga till offret vill se den huvudåtalade mannen dömd för mord.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten