Hoppa till huvudinnehåll

En enkel ampel av kopparplåt

För att göra en enkel ampel med tillhörande konsol behöver du en tjock rundstav, två tunnare rundstavar, läderremsor och en bit kopparplåt.

Så här gör du konsolen:

  • Såga en ca 35 cm lång bit av en 40 mm tjock rundstav.
  • Borra ett 15 mm tjockt hål ca 7 cm från ändan på rundstaven.
    Hålet skall borras ca 45 grader snett.
  • Vrid rundstaven en aning och borra ett till 15 mm tjockt hål ca 10 cm från ändan på rundstaven. Borra också det här hålet ca 45 grader snett.
  • Sätt lim i hålen.
  • Stick in en rundstav i vardera hålet.
  • Tänk dig att den tjocka rundstaven skall sticka ut 90 grader från väggen. Rita en linje på de tunna rundstavarna där väggen kommer att ta emot. Såga av dem.
konsol till ampel
konsol till ampel Ampel

Så här gör du ampeln:

  • Klipp två eller tre ca 25 cm långa remsor av kopparplåten.
  • Sätt remsorna så att de bildar en stjärna. Borra hål i mitten och fäst med en nit eller en skruv.
  • Borra hål i "stjärnans" uddar.
  • Trä läderremmar genom hålen och fäst med en snygg knut.
    • En ampel som hänger på väggen
      En ampel som hänger på väggen Bild: Yle/Strömsö Ampel,Strömsö (tv-program),hantverk

      Konsolen kommer att vila stadigt mot väggen med sina två ben, helt omedveten om jordens dragningskraft.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid