Hoppa till huvudinnehåll

Finländska företag i Polen: Regeringens politik hotar inte oss

En blänkande skyskrapa byggs i den polska staden Gdansk med grå moln i bakgrunden.
Trots hotande politiska moln fortsätter byggandet av nya kontorsbyggnader i Gdansk. En blänkande skyskrapa byggs i den polska staden Gdansk med grå moln i bakgrunden. Bild: Yle/Gustaf Antell Polen,ekonomi,ekonomisk tillväxt,investeringar,Gdańsk,Pommern

Den polska ekonomin går fortfarande stadigt framåt trots den kontroversiella regeringens demokratifientliga politik. Många finländska företag i Polen är oroliga för att politiken ska skada ekonomin som helhet, men den polska marknaden är ändå ännu attraktiv för dem.

Kemikaliekoncernen Kemira öppnade sitt Business Service Center i Gdańsk i norra Polen för fyra år sedan.

Kontoret har blivit en populär arbetsplats för polacker, finländare och unga arbetstagare av olika nationaliteter mycket på grund av sin nordiska profil.

Det handlar bland annat om platta hierarkier och tydliga och klara arbetsvillkor.

Många ungdomar lockas till nordiska företag på grund av den platta hierakin. Men det finns många polacker som vill ha en hierarki.― Marta Kaminska-Olczak

Lönerna i Polen är fortfarande lägre än i Finland, men skillnaderna har minskat snabbare än många finländska företag har insett.

- Visst måste vi betala löner som inte är sådana som till exempel i Indien, säger Marta Kaminska-Olczak, finans- och redovisningschef på Kemira Business Service Center på närapå perfekt svenska.

Men Gdańsk har andra fördelar som gör staden konkurrenskraftig med finländska städer.

Det är en investering att lära sig svenska eller finska

De få gångerna Kaminska-Olczak gör små språkfel är det för att hon blandar in lite norska emellanåt.

Hon hör till dem som började studera nordiska språk på Gdansk universitet när det var uttryckligen norska och svenska som erbjöds.

I dag går det att läsa också finska, efter att Kemira hjälpte universitetet att komma igång med den undervisningen.

Marta Kaminska-Olczak rusar ut ur mötesrummet på Kemira Gdansk.
Marta Kaminska-Olczak, Kemira Gdańsk Marta Kaminska-Olczak rusar ut ur mötesrummet på Kemira Gdansk. Bild: Yle/Gustaf Antell Kemira,Polen,Gdańsk,Pommern,ekonomi,ekonomisk tillväxt,Marta Kaminska-Olczak

- Bara här i Trestaden (grannstäderna Gdańsk, Sopot och Gdynia) hittar du så många välutbildade mänskor, yrkeskunniga, som kan olika språk, tillägger hon.

Det finns 19 universitet och högskolor i området och 90.000 studenter. Siffrorna varierar lite beroende på hur man räknar.

De goda språkkunskaperna gör att Gdansk och Polen nästan har lyckats konkurrera ut de baltiska länderna när det gäller teletjänstcentraler, så kallade call centers.

Bara här i Trestaden hittar du så välutbildade mänskor, yrkeskunniga, som kan olika språk.― Marta Kaminska-Olczak

Det finska företaget inom marknadsföringsinnovation, Avaus, öppnade kontor i Gdansk för två år sedan och närmar sig 20 anställda i Polen.

- Gdansk var ett naturligt val för oss. Här finns kunnig arbetskraft eftersom Gdansk tekniska universitet är mycket bra, säger Patryk Janiak, chef för affärsverksamheten i Polen.

Nu hyr Avaus några rum i ett av de färdigbyggda kontorshusen som så småningom bildar det stora Oliwa Business Center en kort tågresa utanför Gdansk centrum.

I stadsdelen Oliwa i Gdansk byggs flera nya affärscenter upp.
120 000 kvadratmeter kontorsutrymmen blir det i Oliwa Business Center, som syns i bakgrunden av bilden. Bilden är tagen från Kemiras kontor. I stadsdelen Oliwa i Gdansk byggs flera nya affärscenter upp. Bild: Yle/Gustaf Antell Gdańsk,Polen,ekonomi,ekonomisk tillväxt,Oliwa,optimism

Oliwa kommer så småningom att erbjuda 120 000 kvadratmeter kontorsutrymmen.

- Nu i början hyr vi bara själva kontorsrummen och allt annat, köket, toaletter, mötesrum och pausrum, delar vi med andra företag, säger Janiak.

Det är ett sätt att hålla utgifterna nere i början. Det gör det lättare att testa om Polen passar företaget, vilket det verkar ha gjort.

- Det har gått bra, men annars är Polen kanske inte så billigt som huvudkontoret i Helsingfors trodde i början.

Utgångsläget är att tillväxten fortsätter i många år

Framtidsoptimismen är stor i Gdańsk och omgivande Pommern. På det sättet är området inget undantag i Polen, utan det finns flera regioner där ekonomin tuffar som snabbtåget.

Också i Warszawa och till exempel Łódź, byggs stora kontorsbyggnader för företag som fortfarande inte finns.

Den polska ekonomin har vuxit konstant sedan kommunismens fall år 1990. Inte ens den globala finanskrisen 2007-2008 fick tillväxten på minus trots att arbetslösheten steg till 11 procent år 2013.

År 2014 var den tillbaka nere på 7 procent.

Polen har haft en positiv tillväxt under varje kvartal i över 25 år.― OECD

Trots den fina ekonomiska tillväxten för det 26 året i rad finns det mörka moln på himlen.

Investerare är misstänksamma mot nationalistiska länder

Den konservativa polska regeringen har gjort sig känd för sin nationalistiska och EU-kritiska linje. Än så länge har politiken ändå inte påverkat ekonomin nämnvärt.

Däremot har regeringen i sin retorik flirtat med idén att lämna EU samtidigt som den populistiska socialpolitiken kostar mer än staten får in på andra vägar.

- Det finns en naturlig tveksamhet om vart de politiska förändringarna leder och därför är endel utländska företag jag talar med tveksamma till den polska marknaden, säger Marcin Grzegory, biträdande direktör på Invest in Pomerania.

Endel företag är tveksamma till den polska marknaden ... men förändringarna är socialpolitiska och kommer att ordna upp sig.― Marcin Grzegory

Invest in Pomerania är en regional samarbetsorganisation med uppdrag bland annat att locka utländska investerare till Pommern.

- Men förändringarna är snarast sociala och kommer att ordna upp sig, tror Grzegory.

Han har ett tydligt budskap åt regeringen, att värna om den liberala och öppna ekonomiska politik han tycker har lyft Polen så högt hittills.

- Polens plats är bland de stora aktörerna i EU. Det är dit vi ska sträva. Vi har en av EUs största inhemska marknader och är störst i Östeuropa.

I praktiken menar Grzegory att Polen måste satsa mer på export utan att för den delen försätta handelsbalansen i obalans.

Polska svetsare och byggnadsarbetare är välkända yrkesmän i Norden. Nu är vi glada att också våra IT-specialisters rykte har blivit så bra.― Marcin Grzegory

Den stora inhemska marknaden i Polen kan i synnerhet för mindre finländska företag vara en bra testmarknad.

Många nordiska företag har valt att tillverka sina produkter i Polen och att sälja dem där. Går det bra tyder det på att den egna produkten kan klara sig internationellt.

I Gdańsk vill de däremot gå ett steg längre än att bara vara en ingång till den polska marknaden.

Svenska Yles Gustaf Antell poserar framför ett av världens största fraktfartyg i hamnen i Gdansk.
Svenska Yles Gustaf Antell i Gdansks containerterminal. Fartyget i bakgrunden är ett av världens största. Svenska Yles Gustaf Antell poserar framför ett av världens största fraktfartyg i hamnen i Gdansk. Bild: Yle/Gustaf Antell Gdańsk,Polen,hamnar,ekonomi,export,djuphamnar,Containerterminal,gustaf antell

Här erbjuder de en möjlighet att snabbt nå hela världen.

Lyftkranar i containerterminalen i Gdansk mot en molnig och solig himmel.
Lyftkranar i containerterminalen vid Gdansks djuphamn. Lyftkranar i containerterminalen i Gdansk mot en molnig och solig himmel. Bild: Yle/Gustaf Antell Gdańsk,Containerterminal,Polen,djuphamnar,djuphamn

Ett par miljarder euro har investerats i Gdańsks djuphamn.

Vi är den bäst placerade djuphamnen för handel med Östeuropa och till och med Ryssland.― Katarzyna Ząbkiewicz

Australiska investerare bygger dessutom upp containerterminalen så att Gdańsk ska kunna konkurrera med Hamburg och i synnerhet St. Petersburg.

- Vi är den bäst placerade djuphamnen för handel i Östeuropa och till och med Ryssland, menar Katarzyna Ząbkiewicz, kommunikatör på DCT Gdansk, det bolag som driver containerterminalen. St. Petersburg är inte isfritt som vi.

Också här, som i allt annat inom den polska ekonomin, så anser de jag talar att EU-medlemskapet är ett ovärderligt plus.

En jämförelse med grannlandet Ukrainas ekonomiska utveckling under de drygt 25 åren sedan kommunismen föll ger en fingervisning, trots att länderna förstås inte är fullt jämförbara.

Patryk Janiak på Avaus erkänner att regeringens politik är ett orosmoment för landets ekonomi, men för företag som Avaus har politiken knappast större betydelse.

- Vår grundinvestering när vi kom hit var inte så stor eftersom vår bransch inte kräver det.

Patryk Janiak från företaget Avaus ser fundersam ut.
Patryk Janiak är en polack som fick chefsjobb på det finländska företaget Avaus. Patryk Janiak från företaget Avaus ser fundersam ut. Bild: Yle/Gustaf Antell Gdańsk,ekonomi,ekonomisk tillväxt,Avaus

Janiak tror inte att Polen på några års sikt kommer att förlora en massa företag som flyttar utomlands.

- Politikerna vet att de behöver utländska investeringar för att hålla ekonomin igång och på det sättet få in skatter.

Janiak erkänner ändå att det här är vad han hoppas och att han helst undviker att tala om politik.

För både små och stora finländska företag förblir Polen ett säkrare grannland att investera i än Ryssland, säger Tomasz Orłowicz, ordförande för Polsk-finska handelskammaren.

Jag möter honom i centrum av Warszawa, men han bodde faktiskt i Finland under en del av sin uppväxt.

Tomasz Orłowicz är ordförande för den Polsk-finska handelskammaren
Tomasz Orłowicz, ordförande för Polsk-finska handelskammaren Tomasz Orłowicz är ordförande för den Polsk-finska handelskammaren Bild: Yle/Gustaf Antell Polen,handelskamrar,Polsk-finska handelskammaren

- Också små finska företag kan snabbt börja gå med vinst här, menar Orłowicz.

Kanske just de små och halvstora företagen är säkrare eftersom den nationalistiska politiken hur som helst inte hotar mindre företag.

Det är helt enkelt oftast bara stora företag inom nyckelbranscher som nationaliseras.

Enligt Orłowicz är fördelen med Polen rent marknadsmässiga.

- Investeringar på den polska marknaden lönar sig eftersom Polen har 38 miljoner invånare.

Konsumenterna i Pommern har pengar att spendera

När det gäller utländska investeringar och köpstarka invånare är vissa regioner mer lukrativa än andra.

I Trestadsområdet hör var tredje skattebetalare till det som officiellt kan definieras som landets övre mellanklass eller överklass.

Antalet höginkomsttagare är också högt, 12 procent av områdets invånare hör till landets rikaste tre procent.

På Kemira Business Service Center har Marta Kaminska-Olczak en ganska klar uppfattning om varför Pommern mår så bra.

- Ekonomin ser jättebra ut och just nu kan man säga att det går bra för alla utländska företag i Trestaden. En viktig förklaring är att här finns så mycket kunnigt folk, varje år söker över 20.000 nyutexaminerade studenter jobb, påpekar hon.

Både högskolorna och universiteten samarbetar dessutom aktivt med företagsvärlden.

Investeringar på den polska marknaden lönar sig.― Tomasz Orłowicz

- Kemira samarbetar nu också med gymnasieskolor inom ämnena ekonomi och IT, säger Kaminska-Olczak.

Tillsammans med arbetsförmedlingen erbjuder också många företag, bland dem Kemira, praktikplatser som ofta leder till riktiga jobb.

Kemira ökar inte mer antalet anställda i Polen, men en stor del av arbetstagarna har goda möjligheter att tjäna högre lön på andra företag.

Därför måste företaget göra vad det kan för att inte förlora sina bästa arbetstagare.

- Vi erbjuder karriärsutveckling och har utbytesprogram inom Kemira. Våra arbetstagare får prova att jobba i Helsingfors, Helsingborg, USA eller någon annanstans där vi finns.