Hoppa till huvudinnehåll

Hormonspiraler ökar risken för bröstcancer men minskar risken för andra cancerformer

Eija Väänänen visar en hormonspiral
Eija Väänänen visar en hormonspiral Bild: Yle/Helena von Alfthan hormonspiraler,myrbacka social- och hälsostation,Preventivmedel

Kvinnor som använder hormonspiral för att behandla riklig menstruation löper ökad risk att drabbas av bröstcancer. Då det gäller äggstockscancer och endometriecancer minskar sjukdomsrisken däremot, visar färsk finländsk forskning.

Hormonspiral är ett vanligt sätt att behandla riklig menstruation. Ett annat sätt är endometrieablation, det vill säga en åtgärd där livmoderslemhinnan förstörs.

I till exempel Helsingfors får kvinnor också hormonspiraler gratis som preventivmetod.

Man har ändå vetat väldigt lite om hormonspiralernas inverkan på den framtida cancerrisken.

Materialet omfattar nästan 100 000 kvinnor

Medicine licentiat Tuuli Soini har i sin doktorsavhandling granskat uppgifter om 93 843 finländska kvinnor som hade använt hormonspiral i 30-49 års åldern.

Dessutom fanns 5 484 kvinnor som hade genomgått en endometrieablation på grund av riklig menstruation med i materialet.

Forskningen är baserad på nationella register.

Det visade sig att kvinnor som hade använt hormonspiral löpte en större risk att drabbas av bröstcancer. Det handlade om 2-4 extra cancerfall per tusen kvinnor under en tioårsperiod.

Då det gäller äggstocks- och endometriecancer minskade cancerrisken däremot.

- Det handlar om 3-6 förebyggda fall av endometriecancer och 3-6 förebyggda falla av äggstockscancer bland 10 000 hormonspiralanvändare under en tioårig granskning, säger Tuuli Soini.

Endometrieablation däremot varken ökade eller minskade cancerrisken.

Endometrieablation minskar risken för att livmodern måste opereras bort

I sin doktorsavhandling studerar Tuuli Soini också risken att behöva operera bort livmodern helt och hållet även om livmoderslemhinnan redan destruerats.

Det visade sig att över 80 procent av dem som hade genomgått en endometrieablation inte behövde operera bort livmodern i ett senare skede.

Bland annat myom i livmodern, ung ålder, tidigare kejsarsnitt och sterilisering ledde till ökad risk för att livmodern måste opereras bort.

Riklig menstruation problem för var tredje kvinna

Doktorsavhandlingen visar att det är viktigt att vårdbeslutet för varje patient fattas individuellt och övervägs noga.

- Riklig menstruation är ett vanligt problem som påverkar livskvaliteten för till och med var tredje kvinna. Både hormonspiral och endometrieablation är effektiva behandlingar, men det är viktigt att väga risk och nytta.

Doktorsavhandlingen granskas i dag, fredag, vid Helsingfors universitet. Den finns att läsa i elektronisk form här.

Läs också