Hoppa till huvudinnehåll

Mardrömssviten intakt – VPS tappade allt på fyra minuter

VPS-HIFK, Kim Böling.
Kim Böling blev matchens förste målskytt, men Närpeskillens mål räckte inte. VPS-HIFK, Kim Böling. Bild: Harri Bragge/All Over Press Kim Böling,HIFK Fotboll,Virtual Power Solutions (Portugal)

Tolv raka matcher utan seger. VPS kräftgång i fotbollsligan bara fortsätter. Den här gången stal bottenlaget HIFK med sig alla poäng från Vasa.

Den 16 juli vann VPS hemma mot FC Inter med 3–2. Då sken solen över ett Europa League-euforiskt Vasa.

Sedan dess har det gått käpprätt åt skogen för Vasas bidrag i fotbollsligan. I takt med poängtappen har VPS förlorat både självförtroendet och medaljchanserna. Nu återstår bara att spela av säsongen.

Och frågan är om det ska bli någon seger innan vi stänger boken för den här ligahösten. Frågan börjar bli mer akut. I kväll kom ännu en förlust för VPS – den här gången hemma mot bottenlaget HIFK.

Därmed går VPS in i landslagsuppehållet med tolv raka ligaduster utan seger.

– Vi kan bara fortsätta jobba. Via det kommer resultat. Det är enda vägen, säger Juho Lähde till IS-TV.

Bölings andra mål för säsongen

I första halvlek såg det rätt lovande ut för VPS del. Precis som vanligt dominerade laget bollinnehavet. På ett av lägena som laget skapade i första halvlek kom ledningsmålet.

Drygt tjugo minuter var spelat när Steven Morrissey spelade fram Kim Böling i straffområdet. Kraftprodukten skyfflade in 1–0 bakom Carljohan Eriksson, hans andra ligamål i karriären och det andra för säsongen.

– Det var ett fint mål. Jag fick fritt fram och satte dit bollen. Jag hade ett läge till som jag borde ha prickat dit, men då fick jag en dålig förstatouch, säger han till IS-TV.

Hoppa över Twitterpostning

Mäkelä tillbaka som matchvinnare

Direkt efter pausen kom det alltför bekanta raset. När HIFK började spela fotboll efter vilan såg det ut som att VPS satt i omklädningsrummet och värmde sig.

Två studssituationer inom loppet av fyra minuter blev gästernas lycka. Först placerade Pekka Sihvola in kvitteringen och efter ett rörigt läge vid en hörna fullbordade förre VPS-anfallaren Juho Mäkelä vändningen.

Steven Morrissey hade ett jätteläge att kvittera på stopptid, men jamaicanen snubblade bollen i stolpen från en meter när målet var tomt.

En obegriplig miss, men talande för ett lag i fritt fall. De nattsvarta minuterna sänkte VPS, som spelar nästa match den 12 oktober mot FC Inter. Då har det gått nästan tre månader sedan senaste trepoängaren.

– I starten av andra halvlek gav vi bort två mål. Vårt spel är inte tillräckligt bra. Det blir en snöbollseffekt. Vi får en dålig sekvens i matchen och då blir det svårt. Så har det varit i tio matcher, säger Lähde.

HIFK mot kval

Det var verkligen inget formstarkt lag som VPS fick stryk av. HIFK hade fem raka matcher utan seger och har mer och mer fått börja titta neråt.

JJK har kapat marginalen till tre poäng, men kvällens seger ger visst andrum. HIFK har sex poäng upp till PS Kemi och sex poäng ner till JJK just nu. Allt mer pekar mot att det blir kval för Helsingforsklubben.

I kvällens andra drabbning tog KuPS full pott mot FC Inter. Reuben Gabriel satte båda målen när Kuopiolaget blev ny tabelltvåa.

VPS dystra svit:

23 juli: VPS–JJK 1–1
29 juli: Ilves–VPS 0–0
6 augusti: VPS–PS Kemi 3–3
9 augusti: HIFK–VPS 2–1
14 augusti: VPS–FC Lahti 0–2
20 augusti: VPS–Ilves 1–1
27 augusti: IFK Mariehamn–VPS 1–0
8 september: VPS–HJK 0–3
11 september: SJK–VPS 2–1
16 september: VPS–KuPS 1–3
24 september: PS Kemi–VPS 1–1
29 september: VPS–HIFK 1–2

Resultat, fotbollsligan:

VPS–HIFK 1–2 (1–0)
Mål: 1–0 Kim Böling, 1–1 Pekka Sihvola, 1–2 Juho Mäkelä.

FC Inter–KuPS 1–2 (1–1)
Mål: 1–0 Timo Furuholm, 1–1 Reuben Gabriel, 1–2 Reuben Gabriel.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport