Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: EU-ledare möts i Tallinn, Twitter stängde 200 ryska konton

Twitter-ikon på en mobiltelefon
Twitter-ikon på en mobiltelefon Bild: PSL Images / Alamy/All Over Press Twitter,mobilapplikation

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Studentexamensnämndens generalförsamling behandlar i dag användningen av den högerpopulistiska sajten Breitbart som källa i källa i höstens studentskrivningar.

Bildningsnämnden i Karleby röstade ner förslaget om att ompröva stängningen av Vittsar skola. Rösterna föll 7-3. Bildningsnämnden i Karleby röstade för att Vittsar, Rödsö och Kyrkbackens skolor ska stängas 2019.

Utrikes:

EU:s stats- och regeringschefer är i dag samlade i EU:s roterande ordförandeland Estlands huvudstad Tallinn för ett inofficiellt toppmöte där datasäkerhet och digitalisering står på agendan.

Mikrobloggen Twitter har stängt över 200 misstänkta ryska konton som enligt bolaget användes för att påverka opinionen i USA inför presidentvalet i fjol. Twitter säger att ryska statliga medier såsom tv-kanalen RT köpte tusentals sponsrade annonser och inlägg på mikrobloggen för att påverka valet till Trumps fördel.

FN:s generalsekreterare António Guterres kräver att Burma upphör med militäroperationen i rohingyernas områden. Enligt Guterres är situationen i Burma en humanitär och människorättslig mardröm.

USA säger sig har utfört minst två flygattacker inom en vecka mot terrorgruppen IS baser i Libyen. Målet var baser i öknen 160 kilometer söder om staden Sirt som ligger vid Medelhavet.

Det säljs allt färre dieselbilar i Västeuropa. Branschorganisationen ser med viss oro på att bensinbilarnas popularitet ökar.

Vädret:

Det är uppehåll i hela landet men på många håll mulet. På dagen 7..14 grader, i natt 0..7 grader.

Läs också