Hoppa till huvudinnehåll

NHL förklarar reglerna: Gör inte som Leo Komarov

Leo Komarov fotograferad bakifrån.
Leo Komarov får dra ner visiret – eller ta bort det helt och hållet. Leo Komarov fotograferad bakifrån. Bild: All Over Press Toronto Maple Leafs,Leo Komarov

NHL informerar om nya regler och strängare bevakning i en instruktionsvideo. Leo Komarov har en biroll. Meddelandet: Ha inte visiret som Komarov.

Förra veckan tillrättavisades Leo Komarov på grund av felaktig användning av visiret på hjälmen. Komarov har alltid spelat med visiret uppfällt – men det är inte tillåtet.

– Jag ser inte genom det, därför har jag det uppfällt. Så har jag alltid spelat. Jag känner mig inte säker utan visir, så vi får se vad som händer, sade Komarov till Metro News.

NHL: Uppfällt visir skyddar inte tillräckligt

I NHL:s nya video är Leo Komarovs visirstil ett exempel på felaktig användning.

Spelare som har visir på hjälmen måste ha visiret ställt rätt. Visiret måste garantera att ögonen skyddas ordentligt, står det i regelboken.

– Om en domare på isen anser att visiret inte ger tillräckligt med skydd avlägsnas spelaren tills visiret uppfyller kraven, sägs det i videon.

Alla spelare som har spelat färre än 25 matcher i NHL måste ha ett visir, för andra är det valbart. De flesta spelar med ett visir på hjälmen.

Leo Komarov på isen.
Förra veckan sade Komarov att han känner sig osäker utan visir Leo Komarov på isen. Bild: All Over Press Toronto Maple Leafs,Leo Komarov

Fokus också på andra områden

Visirregeln har redan funnits tidigare, men förut har domarna sett genom fingrarna. Den kommande säsongen ska domarna också ha en sträng linje gällande slashingutvisningar och felaktiga tekningar.

Det finns också regelrätta förändringar inför den kommande säsongen. Till exempel får inte det försvarande laget längre ta timeout efter icing.

Om ett lag ber att ett mål ska granskas för misstänkt offside och det visar sig att målet var regelrätt straffas laget som bad om granskning för att ha fördröjt spelet.

NHL-säsongen inleds nästa vecka.