Hoppa till huvudinnehåll

På tolv timmar förvandlades paradiset till katastrofområde

Förödelse på Dominica efter orkanen Maria.
Förödelse på Dominica efter orkanen Maria. Bild: Zusan Söderström Dominica

Då orkanen Maria drog in över ön Dominica i Karibien var förödelsen total. Zusan Söderström var på plats då den annalkande stormen förvandlades till ett skräckscenario.

Efter fyra vintrar på ön Dominica var oväder ingen ovanlighet för vare sig Zusan eller lokalbefolkningen.

Väderprognoserna förutspådde att orkanen skulle hålla sig på en kategori 1 men orkanen ökade snabbt i styrka.

På tolv timmar eskalerade orkanen Maria till en kategori 5 och ön hamnade mitt i ett kaos av lossnade tak, flygande glassplitter och bråte.

Taket flög iväg

Då orkanen härjade som värst befann sig Zusan hemma hos några vänner som bodde i ett nybyggt hus.

Då paniken började krypa sig på vännerna märkte Zusan att hon själv stängde av allt och istället agerade rationellt och försökte skydda barnen så gott det gick.

Mannen i huset släpade fram ett bord som de försökte skydda sig under.

- Jag minns de öronbedövande, fruktansvärda ljuden av plåt och bråte som flög över våra huvuden och hur barn klamrade sig fast vid mig då taket flög iväg.

Från paradis till kaos

Zusan som vintertid är bosatt på ön för att jobba med olika kreativa projekt för lokala barn är bestört över den förödelse som den tidigare paradisliknande ön nu befinner sig i.

Barn som målar vattenfärger på ön Dominica.
Zusan Söderström arbetar med olika projekt för att hjälpa lokala barn. Barn som målar vattenfärger på ön Dominica. Bild: Zusan Söderström Dominica,zusan söderström
Zusan Söderström och Sofia Fri-Xavier på ön Dominica.
Zusan och hennes syster Sofia före katastrofen. Zusan Söderström och Sofia Fri-Xavier på ön Dominica. Bild: Zusan Söderström Dominica,Sofia Fri-Xavier

- Det är svårt att föreställa sig kraften i en orkan men som exempel kan jag berätta att hela träd från grannbyn revs upp med rötterna och flög över till oss.

Förödelsen är total

I dagsläget är allting är förstört och även erfarna militärer som finns på plats vittnar om att detta är det värsta de sett.

Det finns ingen el på hela ön och allt måste dras på nytt. Inga butiker har mat för allt är stulet. Det mesta är jämnat med marken.

Ön Dominica före och efter orkanen Maria.
Dominica före och efter orkanen Maria. Ön Dominica före och efter orkanen Maria. Bild: Simon Walsh Dominica,Orkanen Maria (2017)

Traktorer försöker röja de vägar som finns kvar men till exempel till byn Soufriere där Zusan själv bodde så finns det ingen väg kvar.

- Att börja bygga en ny väg över tre berg tar ganska länge.

Zusan lyfter även upp arbetssituationen som problematisk. Då alla arbetsplatser försvunnit finns det inga jobb kvar och trots det har folket lån att betala.

Hon är bekymrad över hur länge den det kommer att ta att bygga upp den verksamheten igen.

Bråte på ön Dominica efter orkanen Maria.
Förödelse på Dominica efter orkanen Maria. Bråte på ön Dominica efter orkanen Maria. Bild: Zusan Söderström Orkanen Maria (2017),Dominica

Hjälpinsatser behövs

Hjälpinsatserna har nu kommit igång och man har börjat sända ner mat och vatten till dem som blivit kvar, men bristen på el gör det mesta väldigt svårt.

En början är donerade solpaneler för att människorna som finns på ön ska kunna ladda sina mobiltelefoner och nå ut.

Zusan, som nu är hemma i Finland, poängterar att trots att hon gärna blivit kvar för att röja gör hon mest nytta på distans.

- Den mat och det vatten som finns där tillhör de lokala. Jag hade möjligheten att åka därifrån, det har inte de.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega