Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen oenig om hur lobbare ska registreras: "Ägnar sig asylsökande åt lobbning?"

Stefan Wallin.
Stefan Wallin (SFP) anser att lobbning är ett flytande begrepp. Stefan Wallin. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Stefan Wallin,Svenska folkpartiet i Finland

I riksdagen väntar de flesta partier på klara regler innan de börjar redogöra för sina möten med lobbare. Gränsen för vem som ska klassas som lobbare är glasklar för Vänsterförbundet men luddig för Centern.

På torsdagen meddelade Vänsterförbundet och De gröna att man omedelbart börjar berätta om sina möten med lobbare. Inom kort väntas Kristdemokraterna fatta samma beslut.

Riksdagens största parti, Centern, ser ändå inget behov av att skynda med öppenheten.

- I princip vore vi beredda att berätta vem vi druckit morgonkaffe med, men det viktigaste är ändå att hela riksdagen får klara gemensamma spelregler, säger riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen,

Varför inte berätta om besöken genast?

- För att vi vill betona betydelsen av gemensamma spelregler. Det är inte idealiskt om varje grupp börjar tillämpa sina egna regler.

Antti Kaikkonen kansanedustaja eduskunta
Centerns Antti Kaikkonen har ingen brådska med att berätta vilka lobbare han träffar. Antti Kaikkonen kansanedustaja eduskunta Bild: Jouni Immonen / Yle riksdagsledamöter

Kaikkonen hoppas att riksdagen ska kunna enas om spelreglerna redan i höst. Enligt honom är den svåraste frågan att avgöra vem som ska klassas som lobbare.

Blå framtid vill skydda vanliga medborgare

Riksdagens kanslikommission utreder nu om riksdagens besökarlistor borde ges offentlighet i enlighet med ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen. Samtidigt utreder man behovet av att registrera dem som lobbar i riksdagen.

Också Blå framtids riksdagsgrupp väljer att invänta resultatet av det arbetet.

- Själv träffar jag ytterst få lobbare. Jag känner inte att den här frågan är så viktig, säger riksdagsgruppens vice-ordförande Tiina Elovaara.

Hon säger att hon i princip ställer sig positivt till att registrera lobbare, men att det viktigaste är att garantera medborgarnas integritet.

Tiina Elovaara, vice-ordförande för riksdagsgruppen Blå framtid.
Blå framtids Tiina Elovaara. Tiina Elovaara, vice-ordförande för riksdagsgruppen Blå framtid. Bild: All Over Press Tiina Elovaara,Blå framtid,politiker i Finland

- Många människor kommer hit i mycket känsliga ärenden. De måste ha rätt att själva välja om deras namn ska publiceras.

Stefan Wallin: Vem är en lobbare?

Av oppositionspartierna har åtminstone varken SDP eller SFP några planer på att berätta om sina träffar med lobbare innan de blir tvungna att göra det.

SDP skriver i ett pressmeddelande att det först behövs etiska regler och svenska riksdagsgruppen efterlyser en definition av lobbning.

- Om en asylsökande kommer hit och talar i egen sak, är han då en lobbare?, frågar sig riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin (SFP).

Finns det något som hindrar att du själv berättar om dina möten?

- Mina listor skulle vara ganska tråkiga, jag vet inte vem som skulle läsa dem. Men det här är en fråga som var och en måste bedöma. Vi ska nog också diskutera frågan inom den svenska riksdagsgruppen.

Li Andersson: Glasklart vem som lobbar

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson tycker att man inte ska blanda ihop riksdagens besökarlistor med en registrering av lobbare. För henne är det klart att listorna är offentliga.

Li Andersson, 2014.
Li Andersson (V.) vill att politiken ska vara så öppen som möjligt. Li Andersson, 2014. Bild: All Over Press Li Andersson,Vänsterförbundet,politik

- Större allmänintresse har det ändå om vi berättar om alla lobbare vi träffar. Också de vi träffar utanför huset, annars finns det en risk för att mötena bara flyttar till andra platser.

Hur lätt är det att definiera vem som är lobbare?

- Jag tycker det är enkelt. Det är alla som har ett intresse att påverka lagstiftningsarbetet. Det handlar om företagens professionella lobbare, pr-byråer som jobbar med samhällspåverkan, medborgarorganisationer, fackförbund och arbetsgivarorganisationer, konstaterar Andersson.

Läs också