Hoppa till huvudinnehåll

Spanienforskare: "Katalonien hotar bli en pariastat"

Demonstration för folkomröstningen om Kataloniens självständighet i Barcelona den 28 september 2017.
Demonstration för ett självständigt Katalonien i Barcelona den 28 september 2017. Demonstration för folkomröstningen om Kataloniens självständighet i Barcelona den 28 september 2017. Bild: AFP7/All Over Press Barcelona,folkomröstningar,Katalonien,Spanien,demonstrationer (samhälleliga händelser),självständighetsrörelser

Flera år av osäkerhet om Katalonien har drabbat den autonoma regionen ekonomiskt. På sikt kan Katalonien blir utfryst internationellt om regionen proklamerar sig självständig, säger Spanienforskaren Teemu Tammikko till Svenska Yle.

EU godkänner inte självständighetsplanerna och inte heller FN ger katalanerna rätt att kräva självständighet.

- Osäkerheten om Kataloniens status har försvårat internationella investeringar i regionen som för övrigt är den framgångsrikaste delen av Spanien.

20 procent av den ekonomiska tillväxten i landet är Kataloniens förtjänst, trots att bara 15 procent av befolkningen bor där.

- En ensidigt utlyst självständighet, utan något mandat från en riktig folkomröstning, riskerar att göra Katalonien till en pariastat i internationell politik.

Teemu Tammikko äldre forskare som forskar i politiskt våld med Spanien som fokus.
Teemu Tammikko. Teemu Tammikko äldre forskare som forskar i politiskt våld med Spanien som fokus. Bild: Lehtikuva Spanien,Katalonien,forskare,politiskt våld,Utrikespolitiska institutet i Finland,Teemu Tammikko

- De skulle inte bli erkända av andra stater, säger Teemu Tammikko, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet. Tammikko forskar i politiskt våld, med Spanien som specialfokus.

"Folkomröstningen är politisk populism"

Bara 41 procent av katalanerna sade i somras att de stöder tanken på ett självständigt Katalonien.

I opinionsmätningen hösten 2014 röstade 80 procent för självständighet men inte ens hälften av de röstberättigade katalanerna deltog i mätningen.

- Den här folkomröstningen handlar rätt långt om politisk populism. Båda sidor har utnyttjat en dramatisk retorik i kampanjen. Katalanerna hoppas de kan stanna kvar i EU. Men proklamerar de sig självständiga isolerar de sig från EU och förlorar euron. Det har EU klart meddelat.

- För att pånytt komma in i EU måste alla EU-länder godkänna den nya medlemmen. En medlemsansökan skulle kräva några decennier innan Katalonien igen skulle kunna anslutas, säger Tammikko.

Men de katalanska separatisterna låter bli att ta upp de krassare sidorna av en självständighet.

Katalanernas eget brexit

- I det avseendet kan man jämföra de populistiska separatisterna med brexit-kampanjen. Också i Storbritannien blev man först efter folkomröstningen på det klara med de stora ekonomiska och politiska problemen av ett utträde ur EU, säger Teemu Tammikko.

Han konstaterar att centralregeringen i Madrid behandlar de självstyrande områdena ojämlikt. Katalanerna får inte själva förfoga över sina skatteinkomster medan Baskien har den rätten.

Enligt grundlagen har endast regeringen rätt att utlysa folkomröstningar. De är inte tillåtna inom en enskild region medan separatisterna kräver rättvisa och demokrati.

- Lagen och moralen är inte alltid samma sak. Visst kunde centralregeringen i Madrid överväga en riktig folkomröstning. Den kunde lösa problemet i stället för att förlänga det med återkommande krav i Katalonien, säger äldre forskaren Teemu Tammikko.

Läs också