Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Ingves fortsätter leda svenska riksbanken

Stefan Ingves drar upp 200 kronor ur sin plånbok.
Stefan Ingves drar upp 200 kronor ur sin plånbok. Bild: EPA/PONTUS LUNDAHL Stefan Ingves

I Sverige har Riksbanksfullmäktige förlängt Stefan Ingves mandat som chef för Riksbanken med fem år. Finlandsfödde Ingves har varit riksbankschef i 12 år redan.

Det har spekulerats mycket kring Stefan Ingves framtid som riksbankschef, och han utmanades av viceriksbankschefen Karolina Ekman, men på fredagen valde banken att återvälja Ingves.

- Stefan Ingves har på ett utmärkt sätt lett Riksbankens arbete under de senaste tolv åren. Hans breda kompetens och internationella erfarenhet har spelat en viktig roll för Riksbankens arbete under dessa år, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Också viceriksbankschefen Kerstin af Jochnick får förnyat mandat på sex år.

Kronan försvagades direkt

Genast efter beskedet försvagades kronan med 4-5 öre, medan euron blev 5-6 öre dyrare gentemot kronan, rapporterar TT. Orsaken är att Ingves har vägrat höja styrräntan, och en låg ränta ger en svag krona.

Enligt Lina Fransson, räntestrateg på den svenska storbanken SEB, hade marknaderna hoppats på ett byte på den posten.

- Nuvarande penningpolitik anses ha nått sitt bäst före-datum. Riksbanken borde ta ett steg tillbaka från den mjuka penningpolitiken, säger hon.

Det är just den låga räntan som Stefan Ingves kommer att bli ihågkommen för då det gäller penningpolitiken, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB till Sveriges radio.

- Jag delar inte uppfattningen som Stefan Ingves har att vi behöver ha den här minusräntan, men jag tycker ändå att det är en duktig person. Det är en klok person.

Enligt Bergqvist erbjuder Ingves erfarenhet och internationell kompetens.

- Hans styrka ligger ju framför allt inom finansiell stabilitet, jag har ju lyssnat till honom många gånger också i internationella sammanhang. Han är lysande vad gäller just finansiella stabilitetsfrågor.

Källor: SVT, Sveriges Radio, TT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes