Hoppa till huvudinnehåll

Studerande vill inte längre dela bostad – Hoas planerar riva hus

Remontti Hoasin opiskelija-asuntolassa Kivikossa.
Många delade studentbostäder ligger i hus byggda på 70- och 80-talet och är nu i behov av renovering. Idag vill många studerande bo ensamma, nära campus och i ett nybyggt hus. Remontti Hoasin opiskelija-asuntolassa Kivikossa. Bild: Kari Ahotupa / Yle Foundation for Student Housing in the Helsinki Region,renovering

Allt färre vill dela bostad med någon annan under studietiden. Det syns i att efterfrågan på ettor ökar bland studerande. Många av de studentbostäder som man delar är dessutom i behov av renovering och ligger en god bit från campusområdena.

Också regeringens planer på att skära ned med en femtedel i bostadsstödet till dem som delar bostad, påverkar de ungas val och får många att i första hand söka en etta.

Av de 9 800 studerande som står i kö för en studentbostad vill mindre än tusen ha ett rum i delad bostad. 6 000 studerande köar däremot till ettor eller tvåor att bo ensam i.

- De delade lägenheterna ligger i praktiken i hus byggda på 70- och 80-talet och ettorna i nyare byggnader. Nybyggen är alltid intressantare, uppger Matti Tarhio, vd för Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas.

När studierna inleddes i höst fylldes nog de delade bostäderna, men de byter ofta hyresgäster. I slutet av våren händer det ofta att delade bostäder på mera avlägsna områden står tomma, säger Tarhio.

Enligt Tarhio finns det många orsaker till att delade bostäder inte är särskilt eftertraktade. De unga, liksom samhället i stort, har större krav på boende än förut.

I en etta får man bo i fred, resonerar många studerande i dag. Dessutom är alltså de flesta ettor nyare än de delade bostäderna, som ligger i äldre hus som nu är i behov av renovering.

Bostäder långt från kampusområden inte populära

På grund av den sjunkande efterfrågan på delade bostäder funderar Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas nu på att riva hus med många delade bostäder.

Flera delade bostäder börjar vara i dåligt skick och i behov av grundlig renovering, det gäller speciellt hus som ligger avlägset från från campusområden. Delade bostäder riskerar rivas, säger Tarhio.

Han vill inte ännu uttala sig om vilka hus som möjligen rivs eller vilka områden det kan gälla. Det klarnar sannolikt ännu i år.

Nästa år färdigställs hundratals nya ettor

Hoas försöker anpassa sig efter bostadstrenderna och tänker satsa mer på att bygga fler ettor. I slutet av nästa år färdigställs sammanlagt 546 nya bostäder av vilka 400 är ettor.

- Det är viktigt att vi bygger mycket nytt och kommunerna har hjälpt oss. Det är en ganska ohållbar situation om de studerande tävlar om samma, mindre bostäder som de som flyttar till huvudstadsregionen på grund av arbete, säger Tarhio.

Hoas försöker också locka fler att dela bostad genom en tjänst som hjälper studerande att hitta en lämplig rumskompis. När man hittat rätt kan man sedan tillsammans söka en bostad att dela. Hoas uppger att tjänsten redan har lett till att fler studerande söker någon att dela hem med.

Originalartikeln på finska är skriven av Maija Mokkila och Saija Nironen.