Hoppa till huvudinnehåll

Styckmord blev dråp – man dömd till tio års fängelse

Styckmordet i Jakobstad behandlas av Österbottens tingsrätt. På bilden den åtalade kvinnan med försvarsadvokat.
Den åtalade kvinnan under rättegången i Österbottens tingsrätt. Styckmordet i Jakobstad behandlas av Österbottens tingsrätt. På bilden den åtalade kvinnan med försvarsadvokat. Bild: Yle/Johanna Ventus rättegång,Styckmord,österbottens tingsrätt

Det blev fällande domar i den såkallade styckmordsrättegången. Den huvudåtalade mannen dömdes till tio års ovillkorligt fängelse för dråp och brott mot griftefriden.

Den åtalade kvinnan döms till sex månaders villkorligt fängelse för brott mot griftefriden.

Paret döms också att betala skadestånd till offrets anhöriga på sammanlagt 45 000 euro.

Det uppmärksammade dådet begicks i början av februari i Permo i östra Jakobstad.

Offret befann sig i en lägenhet på Getbrovägen tillsammans med en 43-årig man och en 46-årig kvinna, då något gick fel. Den 43-årige mannen sköt offret i bakhuvudet. Offret avled omedelbart. Efter dådet styckades kroppen i flera delar, vilka spreds runt i bostadsområdet.

Dömd för dråp

Österbottens tingsrätt dömmer alltså mannen på bägge åtalspunkterna, dråp och brott mot griftefriden. För att kunna döma mannen för mord, vilket offrets anhöriga yrkat på, hade krävts att man kunnat påvisa att dådet var överlagt.

Under rättegången stod det ändå klart att de åtalades versioner går isär och att en del av det som hände i lägenheten på Getbrovägen sannolikt kommer att förbli höljt i dunkel.

Tingsrätten anser ändå att man inte kunnat visa att dådet var planerat i förväg.

Den huvudåtalade mannen hade medgett dråp, dock hävdade han att dådet skett i excessivt nödvärn. Även brott mot griftefriden medgav mannen. Den medåtalade kvinnan medgav däremot inte brott mot griftefriden och ville se åtalet mot sig förkastat.

Bägge straffen var precis så långa som åklagaren yrkat på.
Mannen är även tidigare straffad och tingsrätten ansåg därför att det saknades fog för att utdela lindrigare straff.

Tingsrättens dom kan överklagas.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten