Hoppa till huvudinnehåll

USA bombade IS nya ökenarmé i Libyen två gånger inom en vecka

IS har blivit aktiv i Libyen igen. Terroristgruppen har bland annat utfört attacker mot oljeanläggningar som denna nära staden Sirt
IS har blivit aktiv i Libyen igen. Terroristgruppen har bland annat utfört attacker mot oljeanläggningar som denna nära staden Sirt IS har blivit aktiv i Libyen igen. Terroristgruppen har bland annat utfört attacker mot oljeanläggningar som denna nära staden Sirt Bild: EPA/STRINGER Libyen,Islamiska staten (IS),Sirt

USA säger sig har utfört minst två flygattacker inom en vecka mot terrorgruppen IS i Libyen.

Målet var jihadisternas baser i öknen, 160 kilometer söder om staden Sirte som ligger vid Medelhavet.

Jihadisterna drevs ut från Sirte i fjol och bildade i år en ny så kallad ökenarmé som består av tre brigader, enligt det libyska justitieministeriet.

IS har under den senaste tiden blivit allt mer aktiv igen och gruppen har bland annat upprättat vägspärrar i området och angripit lokala milisgrupper.

Minst tre flygattacker i år

Amerikanerna har i år utfört minst tre flygattacker mot ökenarmén, den senaste i tisdags.

Amerikanska kommandosoldater, som är stationerade i Libyen, har gripit en del skadade jihadister efter attackerna.

- Den här armén bildades efter att Sirte befriades och nu befinner den sig i den libyska öknen, säger avdelningschefen Sadi Al-Sour vid justitieministeriet i Tripoli.

Sirte i Libyen
IS som drevs ut ur Sirt i fjol har i år byggt upp en ny ökenarmé Sirte i Libyen Bild: Google kartor,Surt,Libyen

Gav order om massaker

En av de IS-medlemmar som har gripits var en jihadistkommendör som gav ordern om att 21 koptiska kristna gästarbetare från Egypten skulle halshuggas på stranden i Sirte år 2015.

Jihadisterna filmade massakern och gav ut videor på internet, vilket upprörde omvärlden och Egypten som därefter hämnades genom en serie bombattacker mot IS i Sirte.

- Han gav detaljer om incidenten och visade oss platsen där offren hade begravts, säger Sadi Al-Sour.

Sirte var den störtade diktatorn Muammar Ghadafis hemstad och han dödades då han försökte fly från staden år 2011.

Över 800 jihadister jagas

Enligt Sour har IS i Libyen förstärkts tack vare nya medlemmar från grannländerna Sudan, Egypten, Tunisien och Algeriet.

De flesta nykomlingarna kommer från Sudan och Tunisien och ökenarmén leds av en libyer som går under namnet Abu Barakat, säger brottsutredaren Sadi Al-Sour.

Milismännen som försöker driva ut jihadisterna i Sirte kommer främst från grannstaden Misrata. Minst 350 milismän har dödats sedan offensvien inleddes i maj
Det var islamistiska milisgrupper som befriade Sirte i fjol. Över 400 milismän dog i striderna Milismännen som försöker driva ut jihadisterna i Sirte kommer främst från grannstaden Misrata. Minst 350 milismän har dödats sedan offensvien inleddes i maj Bild: EPA/STR Libyen,Sirt

Han har utfärdat arresteringsorder för 830 misstänkta medlemmar av IS i Libyen och ytterligare 50 jihadister utomlands.

Kvarlevorna av nästan 800 jihadister som dödades i den flera månader långa striden om Sirte, har förvarats i bårhus för identifiering senare. Dessutom finns det tiotals lik bland ruinerna i Sirte.

Maktkamp mellan två armér

IS har förstärkts igen delvis tack vare maktkampen mellan lokala islamistiska milisgrupper och general Khalifa Haftars styrkor i östra Libyen.

Det var islamisternas milisgrupper som drev IS ut ur Sirte. De två rivaliserande regeringarna som har varsin armé har inte kunnat samordna kampen mot jihadistgrupper såsom IS.

Libyen drabbades av kaos och krig efter att Natos bombningskampanj år 2011 led till Ghadafis fall och död.

Rebeller och jihadister kom då över enorma mängder vapen som har underblåst konflikter och terrorism både i Libyen och i grannländer som Mali, Algeriet och Tunisien

Källor:Reuters, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes