Hoppa till huvudinnehåll

Wallin vill ha satsningar på vägnätet i Åboland – önskar två miljoner för planering av Nagubro

Bilkö vid Nagufärjan.
Bilkö vid Nagufärjan. Bild: Yle/Fred Wilén nagu färjan

Startpeng för byggandet av bro till Nagu, grundlig renovering av Västeruddsvägen i Kimitoön och pengar för gång- och cykelvägar. De är några av satsningarna som riksdagsledamoten Stefan Wallin vill få in i nästa års statsbudget.

Den största infrastrukturella satsningen bland Wallins (SFP) personliga motioner är en startpeng på 2 000 000 euro för att starta processen kring en fast förbindelse mellan Pargas och Nagu. Nyckeln till en levande skärgård är en fungerande infrastruktur. Bron skulle ge ytterligare fart åt skärgårdens företagsamhet, boende, återflyttning, arbete och turism, säger Wallin i ett pressmeddelande.

Han pekar på att driften av färjorna på passet Pargas-Nagu kostar omkring 5,5 miljoner euro i året. Denna inbesparing kombinerad med måttliga användaravgifter skulle göra bron till en lönsam investering på lång sikt, anser Wallin.
Wallin vill också ha pengar för Västeruddsvägen i Kimitoön och har lämnat in en budgetmotion om ett anslag på 600 000 euro för en grundlig renovering.

– Sådant sår, sådant plåster. Det är ingen idé att försöka fylla hålen med grus varefter de uppstår utan det som krävs är en grundlig reparation. De som bor längs vägen har i åratal påtalat problemen med vägen, och det är lätt att förstå deras frustration, säger Wallin.

I samma veva passar Wallin på att upprepa sina önskemål om satsningar på gång- och cykelvägar på sträckorna Nagu-Prostvik i Nagu samt Släts-Kulla i Dragsfjärd.

Läs också