Hoppa till huvudinnehåll

Är du årets Bragelucia?

Susanna Back, Sofia Lillgäls och Isabel Widjeskog.
Susanna Back, Sofia Lillgäls och Isabel Widjeskog. Susanna Back, Sofia Lillgäls och Isabel Widjeskog. Bild: Yle/Roger Källman Isabel Widjeskog

Så här i slutet av september är det redan en del som börjat planera inför vinterns högtider. Bland annat pågår som bäst nomineringen av kandidater till föreningen Brages Lucia.

- Vi siktar på att få sju kandidater, säger Brages verksamhetsledare Sofia Lillgäls.

Lyckat jubileum i fjol

I fjol firade Brage 80 års-jubileum för sin Luciatradition. Det blev en stor framgång och Luciakröningen firades i stor stil i Trefaldighetskyrkan i Vasa.

- Det var riktigt fint och lyckat, säger Sofia Lillgäls. Utställningen med foton av alla Lucior var också mycket uppskattad.

Fjolårets Bragelucia Isabel Widjeskog säger att det var ett intensivt och roligt uppdrag. Att på det här viset få sprida glädje ger minnen för livet.

- Det var jättemäktigt och en stor ära, säger hon.

Som Lucia deltog Isabel i ett tjugotal uppdrag, bland annat besök på åldringshem och i skolor. Bäst var då Isabel fick lussa på det dagis där hon själv arbetar.

Deadline 4.10

Den fjärde oktober är sista dagen att nominera någon till kandidat. Det sker per post eller e-post.

- Det finns varje år någon som nominerar sig själv och det är inget fel i det, säger Sofia. Vanligen är det ändå någon vän eller släkting som sänder in nomineringen.

Till nomineringen är det viktigt att också bifoga en motivering till varför man tycker att personen är en lämplig kandidat. Det är också bra att sända med ett foto.

- Vi har inga desto större krav än att man ska vara 16 år fylld. Sen ska man gärna tycka om att sjunga och uppträda och våga möta både större och mindre åskådarskaror.

Insamling för långtidssjuka barn

I samband med valet av Brages Lucia ordnas en penninginsamling. De insamlade medlen går även i år till föreningen Project Liv, som arbetar för att hjälpa långtidssjuka barn och deras familjer.

- Vi är jätteglada över att Brage hjälper oss på det här viset och att Lucia kunde åka hem till några av familjerna, säger Susanna Back.

I år ska samarbetet utvidgas och teatergruppen Dialog följer med på hembesöken. De uppträder med pjäsen "Ditt och Datt och det borttappade leendet", som behandlar temat vänskap, empati och att bry sig om.

Läs också