Hoppa till huvudinnehåll

"Kan ni skicka blommor till sjukhuset" - postkort, skönhet och funktion då våra sjukhus byggdes

Ett bokomslag med en svartvit bild på en sjukhuskorridor där en läkare skuffar en järnsäng.
Vykort från psykiater Heikki Pihas samling pryder omslaget till boken Terveisiä sairaalasta. Ett bokomslag med en svartvit bild på en sjukhuskorridor där en läkare skuffar en järnsäng. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola sjukhus,Kirurgiska sjukhuset

Idag ska sjukhusvården vara så effektiv att patienten får åka hem så fort som möjligt. Förr var tempot och vården en helt annan. Psykiater Heikki Pihas vykortssamling av gamla sjukhusmiljöer i huvudstadsregionen målar fram en levande bild av vårdideologin i boken Terveisiä sairaalasta.

Ovanför Hesperiaparken i Tölö finns ett av de äldsta privatsjukhusen i Helsingfors. Det privata sjukhuset fick sitt namn Mehiläinen på grund av att en humla hade landat på en av privatläkarnas skrivbord. I Kalevala samlar biet på helande salva.

Sjukhuset grundades år 1910 på Villagatan i Helsingfors. År 1932 öppnades det nya sjukhuset på Norra Hesperiagatan. Sjukhuset erbjöd fin arkitektur, inredning och privata rum.

- Mehiläinen hade en egen menylista för sina patienter, berättar Riitta Lehtonen, före detta informationschef för HUCS, som tillsammans med arkitekten Sanna Ihatsu, psykiatern Heikki Piha och ortopeden Seppo Seitsalo sammanställt boken Terveisiä sairaalasta.

Riitta Lehtonen sitter på ett café och håller boken Terveisiä sairaalasta i sin hand.
Riitta Lehtonen visar upp den nya boken som bland annat visar Helsingfors sjukhusmiljöer. Riitta Lehtonen sitter på ett café och håller boken Terveisiä sairaalasta i sin hand. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola sjukhus,postkort

Grönska som hälsofaktor

I dag byggs sjukhusen enligt så kallad blockarkitektur. Stilen föddes redan under 1930-talets funktionalism. Byggnaderna är låga, har luftkonditionering och artificiellt ljus.

I Tölö kan man se parker som härstammar från den tiden sjukhuset skulle ha en egen park. Tanken var att patienterna kunde gå ut i trädgården och att man kunde njuta av en vacker vy också från sitt rum.

De här parkerna hade drag av engelsk trädgårdsarkitektur med klippta häckar och träbänkar.

- Patienterna tillbringar nuförtiden allt kortare tid på sjukhuset tack vare bättre och effektivare vård.

Skönhet och funktion i sjukhuset

Jag kommer ännu i håg hur jag besökte min mormor efter hennes höftoperation på Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors. Hon låg med flera andra patienter i en stor och luftig sjukhussal med höga fönster och rutigt golv. Samma sal finns ännu i dag och har inte moderniserats.

En gammal sjukhussal i Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors.
Sjukhusestetik med rutigt kakelgolv och höga fönster i Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors. En gammal sjukhussal i Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Kirurgiska sjukhuset,sjukhus,postkort

- Man visste att en vacker miljö hjälper patienten att tillfriskna snabbare. Kirurgens ljusa, långa korridorer och stora rum hade också en funktion. Att patienterna var längre i från varandra hindrade bakterierna från att spridas.

Kort från sjukhusvistelsen

Ännu på 1970-talet kunde nyförlösta mödrar skicka ett vykort från Barnmorskeinstitutet i Helsingfors. Min mamma skrev ett vykort med en bild på sjukhusbyggnaden och en stork åt min farmor där det stod att jag hade fötts.

Ett vykort med en bild av Barnsmorskeinstitutet i Helsingfors.
Ett vykort från 1970-talet av Barnmorskeinstitutet i Helsingfors. Ett vykort med en bild av Barnsmorskeinstitutet i Helsingfors. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola sjukhus,postkort,barnmorskeinstitutet

- I vykortssamlingen finns ett kort där patienten önskar att hen ska få en blombukett till sitt rum.

En sjukhussal från Hyvinge sanatorium med jugendmöbler.
En sjukhussal inredd med jugendmöbler i trä i Hyvinge sanatorium. En sjukhussal från Hyvinge sanatorium med jugendmöbler. Hyvinge,sjukhus

Gymnastiserande skadade soldater

Riitta Lehtonen berättar om några av vykorten som berört henne mest. Ett vykort som visar hur skadade soldater, som saknar både ben och armar, gymnastiserar på en plint.

Hon lyfter också upp fenomen som försvunnit.

- På gården utanför barnsjukhuset Barnens borg fanns i början en liten bassäng för barnpatienterna. Där kunde arkiater Arvo Ylppö övervaka.

Kirurgiska sjukhuset från gatan.
Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors med sina höga fönster mot gatan. Kirurgiska sjukhuset från gatan. Kirurgiska sjukhuset,sjukhus

Läs också