Hoppa till huvudinnehåll

Ligans svar efter kritiserade videon: "Vi misslyckades rejält"

Ishockeyhall.
Ishockeyhall. Bild: Yle/Tomi Hänninen ishockey

Hockeyligan medger att den omtalade videon, där två Sportspelare diskuterade idealiska kvinnor, blev ett stort misslyckande. ”Vi kan bara sträcka upp händerna och be om ursäkt”, säger Juuso Kauppinen till Yle Sporten.

– Skärp er ligan, hälsade spelarföreningens styrelseordförande Sinuhe Wallinheimo på Twitter.

Hockeyligan svarade med att avpublicera den omtalade videon, där Sportspelarna Robin Salo och Markus Kankaanperä diskuterar hur en snygg kvinna ser ut, och be om ursäkt i ett uttalande.

När videon publicerades löd syftet med den att ta reda på hur man får fler kvinnor till ligaläktarna. Juuso Kauppinen, en av hockeyligans medieansvariga, säger nu till Yle Sporten att det här inte gick bra.

– Tyvärr fungerade det inte. Meningen var inte att välja vilka som ska kunna gå på matcher eller inte. Utan tvekan är alla välkomna. Vi misslyckades rejält med budskapet i videon, säger han.

Kunde inte stå emot kritiken

I sociala medier har det stormat en hel del under dagen. Många har ansett att videon var sexistisk.

Förstår du de här åsikterna, Kauppinen?

– Humorn var en viktig del i videon, men jag förstår att det här är svårt. Meningen var att lyfta fram det här med humor, men det måste också vara sakligt. Den här humorn fungerade inte.

– Om vi hade kunnat förutspå det här, hade vi inte gjort så här. Vi vill givetvis inte såra människor.

Efter den hårda kritiken diskuterade ligan frågan tillsammans med den projektgrupp som gjorde videon. Till slut kunde man inte stå emot kritiken.

– Vi funderade på det här ur många synvinklar, men man måste ta till sig responsen och höra på den. Givetvis ska vi kunna stå rakryggade bakom våra idéer, men i det här fallet måste man kunna ångra sig.

Givetvis ska vi kunna stå rakryggade bakom våra idéer, men i det här fallet måste man kunna ångra sig.

"Får inte ske misstag"

Videon var den första delen i en ny serie som ligan producerar. Avsikten med den är att lyfta fram saker utanför isen. Kauppinen räknar upp mat och klädsel som två teman. Dagens tema, kvinnoideal, var också ett.

Nästa video ska publiceras inom några dagar. Det handlar om domarna och vad de gör på sommaren. Kauppinen säger att ligan ofta får höra att man ska producera nya format för publiken.

Efter dagens klavertramp avslutar Kauppinen med att hälsa alla välkomna till hallarna runtom i landet.

– Den här videon var inte bra och missade med sitt budskap. Tyvärr gick det så här. Vi kan inte göra annat än att ursäkta oss, lära oss och gå vidare. Det får inte ske misstag, men ibland kommer de ändå. Humor ger utrymme för tolkning och vi trodde inte att det skulle tolkas så här.