Hoppa till huvudinnehåll

Människorättsorganisationer drar Trumps senaste inreseförbud inför rätta

Vd:n för ACLU, Anthony Romero.
Anthony Romero Vd:n för ACLU, Anthony Romero. Bild: EPA/JIM LO SCALZO American Civil Liberties Union,Anthony Romero

Flera människorättsorganisationer har meddelat att de ämnar dra president Donald Trumps senaste version av inreseförbudet inför rätta. Enligt människorättsorganisationen ACLU bryter inreseförbudet mot grundlagen och mot invandringslagen.

- President Trumps inreseförbud är i grund och botten fortfarande ett muslimförbud. Det är olaglig diskriminering baserat på nationalitet, säger ACLU:s vd Anthony Romero.

ACLU har tillsammans med övriga organisationer skickat ett brev till domstolen i Maryland för att omformulera den stämning som redan existerar.

Nordkorea, Tchad och Venezuela nya på listan

President Donald Trump meddelade om nya begränsningar förra veckoslutet, efter att det förra inreseförbudet löpte ut.

Enligt ministeriet för intern säkerhet riktas inreseförbudet mot länder som inte delar tillräckligt med information med USA eller som inte vidtar tillräckliga säkerhetsåtgärder.

Det nyaste inreseförbudet omfattar åtta länder. Iran, Jemen, Libyen, Somalia och Syrien var med redan på den tidigare listan. Sudan omfattas inte längre av inreseförbudet.

Däremot har Nordkorea, Tchad och Venezuela lagts till.

Villkoren för inresa varierar mellan länderna. Till exempel i Venezuela gäller inreseförbudet endast medlemmar i landets regering och högt uppsatta myndighetspersoner och deras familjer.

I kraft tills vidare

Det att Nordkorea och Venezuela är med på listan ändrar inte på det faktum att det fortfarande är frågan om ett muslimförbud, menar människorättsorganisationer.

Flera av länderna på listan har kritiserat USA:s inreseförbud, däribland Venezuela som har anklagat USA för psykologisk terrorism.

Det tidigare inreseförbudet var tillfälligt, men det nya är i kraft tills vidare.

Ursprunglig text av Juho Tuomisto/Yle Uutiset

Läs mera:

Donald Trump visar ett dekret han undertecknat om att USA drar sig ur TPP.

Trump gav order om nytt inreseförbud – åtta länder berörs

Donald Trump har utlyst ett nytt inreseförbud, den här gången på obestämd tid. Nordkorea, Tchad och Venezuela har lagts till på listan över berörda länder medan Sudan inte längre finns med.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes