Hoppa till huvudinnehåll

Tillspetsat läge i Irakiska Kurdistan – Irak, Iran och Turkiet förbereder sig för en operation vid kurdområdets gräns

Turkiska soldater patrullerar i närheten av gränsen mot Irakiska Kurdistan
Turkiska soldater i närheten av gränsen mot Irakiska Kurdistan. Turkiska soldater patrullerar i närheten av gränsen mot Irakiska Kurdistan Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA Irak,Irakiska Kurdistan,Turkiet,soldater

Irak, Turkiet och Iran förbereder sig för att ta kontroll över gränserna i de autonoma kurdiska provinserna i norra Irak, meddelade Iraks utrikesministerium på fredagen.

Ländernas koordinerade operation är ett svar på måndagens folkomröstning om självständighet. Över 90 procent röstade för självständighet.

Irak har krävt att Irakiska Kurdistans ledare häver resultatet och har hotat med sanktioner om så inte sker. Flyg till och från den kurdiska huvudstaden Erbil har redan ställts in.

Tidsfristen för att lämna över flygplatser och gränsposteringar till centralledningen i Bagdad gick ut i går.

Också Turkiet har hotat med sanktioner.

På fredagen anklagade den turkiska armén kurdiska miliser för att ha attackerat turkiska soldater i norra Irak. Enligt turkiska armén dog en i attacken, medan ytterligare tre skadades.

USA och Frankrike för enat Irak

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sade på fredagen att USA inte erkänner självständighetsomröstningen.

- Omröstningen och dess resultat är inte lagenliga och vi fortsätter stöda ett enat, demokratiskt och framgångsrikt Irak, sade Tillerson.

Också Frankrikes president Emmanuel Macron har i telefon med Iraks ledare konstaterat att ett enat Irak är viktigt att bevara.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Macron erbjudit sin hjälp för att stabilisera relationen mellan Irak och kurderna.

Källor: Reuters, AFP