Hoppa till huvudinnehåll

Åbo tar tag i sprutproblemet i Mannerheimsparken

Insamlingskärl för sprutor.
Inne i ett buskage vid Lönnrotsskvären finns ett insamlingskärl för sprutor. Insamlingskärl för sprutor. Bild: Yle/Andy Ödman lönnrotsskvären

Åbo stad har fått klagomål angående använda sprutor som småbarnsföräldrar hittat i Mannerheimsparken. Det är inte mycket vi kan göra, men nu tar vi tag i problemet säger staden.

Underhållschef Mari Helin har stadens parker som sitt ansvarsområde och hon säger till Yle att man helt nyligen har beställt ett insamlingskärl för sprutor som man under hösten kommer att placera i Mannerheimsparken.

Orsaken till att man gör det här är de klagomål som föräldrarna riktat till staden i ärendet.

Helin konstaterar att staden inte kan hindra narkomanerna från att vistas i parkerna, utan att det är en ordningsfråga som hör till polisen. Staden kan dock placera ut insamlingskärl för sprutor och det gör den enligt behov och efterfråga.

Fem insamlingskärl för sprutor i Åbo

I Åbo finns för tillfället fem insamlingskärl för sprutor. De finns i Puolalaparken, i Lönnrotsskvären, på Vårdberget, på Samppalinna och i Bagarlaparken i stadsdelen Pansio.

En sprutinsamling i Åbo.
Insamlingskärlet har ett litet hål för sprutorna. En sprutinsamling i Åbo. Bild: Yle/Andy Ödman sprutor,sopkärl,sprutroskis

Det är i samråd med hälsorådgivningen för sprutnarkomaner i Åbo, Milli, som staden besluter var insamlingskärlen för sprutor ska placeras.

Milli har tillsammans med sina klienter diskuterat var behovet av insamlingskärlen är störst.

Vid Milli anser man att staden har för få insamlingskärl och man hoppas att staden sätter ut betydligt fler av insamlingskärl i parkerna.