Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals skadade i våldsamma sammandrabbningar vid katalanska vallokaler

En kvinna talar med polisen utanför en skola i L'Hospitalet Llobregat i Barcelona.
En kvinna talar med polisen utanför en skola i L'Hospitalet Llobregat i Barcelona. En kvinna talar med polisen utanför en skola i L'Hospitalet Llobregat i Barcelona. Bild: EPA-EFE/Quique Garcia Spanien

Den katalanska regeringen uppger att mer än 800 personer har skadats i våldsamheter mellan polis och väljare i Katalonien.

Den spanska regeringen har skickat tusentals poliser till Katalonien från övriga Spanien för att hindra människor från att rösta i folkomröstningen.

Enligt katalanska hälsovårdsmyndigheter har 844 personer skadats i våldsamheterna.

- I egenskap av borgmästare för Barcelona kräver jag ett omedelbart slut på polisens anfall mot försvarslösa medborgare, sade Barcelonas borgmästare Ada Colau i ett uttalande.

Spaniens nationella polis och väljare drabbar samman utanför en vallokal i en skola i staden Tarragona.
Spaniens nationella polis och väljare drabbar samman utanför en vallokal i en skola i staden Tarragona. Spaniens nationella polis och väljare drabbar samman utanför en vallokal i en skola i staden Tarragona. Bild: EPA-EFE/JAUME SELLART Barcelona

De flesta har fått lindriga skador, men åtminstone två personer är allvarligt skadade. Bland de skadade finns elva poliser.

Bakgrund: Kataloniens självständighetsomröstning

  • De som stöder självständighetsröstningen anser att det välbärgade Katalonien betalar för höga skatter som används för att stöda fattigare regioner.
  • De anser också att Katalonien är sin egen stat med egen kultur och historia.
  • Katalonien hade ett par års självstyre under 1930-talet. Under självstyret hann Katalonien förkunna sig självständigt. Självständigheten blev kortvarig och tog slut under det spanska inbördeskriget. Katalonien kämpade mot general Francos rebeller under kriget och led sedan under hans styre.
  • Under Francos styre försökte man kväva den katalanska identiteten. Aktivister och organisationer var under hård polisövervakning. Man fick bland annat inte prata katalanska.
  • Efter Francos diktatur fick Katalonien tillbaka sitt självstyre i slutet av 1970-talet.
  • 2006 beviljades Katalonien mer makt av den spanska centralmakten till följd av många år av krav.
  • Självständighetskraven ökade efter Spaniens finanskris.
  • 2014 ordnades en symbolisk folkomröstning. Fyra av fem röstade för självständighet men valdeltagandet var lågt.
  • Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont har förespråkat självständighet i många år.

Våldsamheter bröt ut kort efter att vallokalerna öppnade på söndagsmorgonen. Kravallpolisen stormade flera vallokaler och konfiskerade valsedlar.

Hoppa över Twitterpostning

Flera medier och nyhetsbyråer uppger att spansk polis med våld har tvingat bort hundratals väljare från vallokaler. Flera väljare ska också ha gripits.

På sociala medier sprids bilder av polisen som släpar ut blodiga människor ut vallokaler.

Hoppa över Twitterpostning

Polisen har också avfyrat gummikulor på gatorna i Barcelona för att skingra väljare som protesterar.

Våldet får folk att ändra åsikt

Polisens agerande har väckt stor ilska hos många katalaner. De som flaggar för självständighet är i minoritet, enligt opinionsundersökningar, men en majoritet av katalanerna vill ändå rösta i frågan.

Kravallpolis i Barcelona bär bort två kvinnor utanför en vallokal.
Kravallpolis i Barcelona bär bort två kvinnor utanför en vallokal. Kravallpolis i Barcelona bär bort två kvinnor utanför en vallokal. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Lluis Gene Katalonien,självständighet,folkomröstningar

Polisens agerande har fått en del att ändra åsikt. Elisa Arouca har alltid velat att Katalonien är en del av Spanien och hade planerat att rösta emot självständighet i folkomröstningen.

Hon köade utanför en vallokal när polisen plötsligt dök upp, skuffade undan väljare, forcerade dörren och konfiskerade valurnorna.

- Jag har alltid varit emot självständighet, men det den spanska staten håller på med nu har fått mig att ändra åsikt. Den nationella polisen och civilgardet behandlar oss som kriminella. Jag hade tänkt rösta nej tills polisen slängde iväg mig. Nu tänker jag försöka rösta ja, sade Elisa Arouca.

Spansk kravallpolis bär bort en ung kvinna.
Spansk kravallpolis bär bort en ung kvinna. Spansk kravallpolis bär bort en ung kvinna. Bild: EPA-EFE/Alberto Estevez Katalonien

Spanien: Ni har er själva att skylla

Den spanska ledningen har berömt polisens arbete och sagt att poliserna har hanterat situationen mycket professionellt.

Den spanska regeringens representant i Katalonien, Enric Millo, uppmanade på söndagen regionpresidenten Carles Puigdemont att omedelbart sätta stopp för folkomröstningen.

- Puigdemont och hans medarbetare är ensamma ansvariga för allt som har skett i dag och för allt som kan komma att ske om de inte stoppar den här farsen, sade Millo.

Kravallpolis står i vägen för en folkmassa som försöker ta sig till vallokaler i Katalonien.
Kravallpolis står i vägen för en folkmassa som försöker ta sig till vallokaler i Katalonien. Kravallpolis står i vägen för en folkmassa som försöker ta sig till vallokaler i Katalonien. Bild: EPA-EFE/Alberto Estevez Katalonien,självständighet,folkomröstningar

Den katalanska regionregeringen har anklagat den spanska polisen för förtryck och uppmanat Millo att avgå.

Regionpresidenten Puigdemont sade att polisens brutalitet för alltid kommer att vara en skam för den spanska staten.

- Den spanska statens orättvisa, oproportionerliga och oansvariga våld i dag har inte bara misslyckats med att kväsa katalanernas vilja att rösta utan också hjälpt oss att klargöra alla tvivel, sade regionpresidenten Carles Puigdemont.

Kravallpolis håller nere två personer utanför en vallokal i Barcelona.
Kravallpolis håller nere två personer utanför en vallokal i Barcelona. Kravallpolis håller nere två personer utanför en vallokal i Barcelona. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena Katalonien,självständighet,folkomröstningar

Människomur för att skydda vallokaler

Under morgonen hade valarrangörerna uppmanat människor att blockera ingångarna till vallokalerna och göra passivt motstånd ifall polisen försöker agera.

Många hugade väljare hade samlats utanför en vallokal i Girona där regionpresidenten Carles Puigdemont skulle rösta. De bildade en människomur i ett försök att hindra polisen från att nå fram till vallokalen.

Människor står i armkrok utanför en vallokal i Girona för att stoppa polisen. Bakom människorna står en traktor parkerad framför dörren.
Människor står i armkrok utanför en vallokal i Girona för att stoppa polisen. Bakom människorna står en traktor parkerad framför dörren. Bild: EPA-EFE/Andreu Dalmau Katalonien,självständighet,folkomröstningar

Kravallpolisen stormade vallokalen några minuter innan regionpresidenten enligt förhandsuppgifter skulle komma för att rösta.

Kravallpolis slår sönder dörren till en vallokal i Katalonien.
Polisen använde yxor för att krossa ett fönster och forcerade dörren. Kravallpolis slår sönder dörren till en vallokal i Katalonien. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Lluis Gene Katalonien,självständighet,folkomröstningar

En stund senare publicerade den katalanska regionregeringen en bild på presidenten när han röstade i en annan lokal.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt regionala myndigheter har 73 procent av vallokalerna kunnat hålla öppet, trots att den spanska polisen har ingripit.

Den katalanska regionregeringen har sagt att katalanerna får rösta i vilken vallokal som helst. Regionregeringen har sammanställt en interaktiv karta över vilka vallokaler som fortfarande är öppna.

Hoppa över Twitterpostning

En talesperson för den katalanska regeringen uppger att miljontals röster kommer att räknas natten till måndag.

Väljare: Mitt land behöver mig

Katalaner hade redan under söndagens morgontimmar trotsat både regn och den spanska regeringen för att rösta om självständighet.

Köerna började bildas redan under efternatten, och valsedlar och valurnor lades fram på en del av vallokalerna. En del av vallokalerna öppnade 10 finsk tid.

Glada katalaner lägger sina röster i valurnan i en av vallokalerna i Barcelona
Glada katalaner lägger sina röster i valurnan i en av vallokalerna i Barcelona. Glada katalaner lägger sina röster i valurnan i en av vallokalerna i Barcelona Bild: EPA-EFE/Toni Albir Katalonien,självständighet,folkomröstningar

Inför valet hade lärare, föräldrar, studerande och aktivister ockuperat ungefär 160 vallokaler i Katalonien för att hålla dem öppna och katalaner uppmanades att komma tidigt på plats.

- Jag har stigit upp tidigt eftersom mitt land behöver mig, berättar den 65-åriga pensionären Eulalia Espinal till nyhetsbyrån Reuters. Hon stod med ungefär hundra andra utanför en vallokal i en skola vid 5-tiden lokal tid.

En del skolor hittat alternativa sätt att hålla dörrarna öppna för omröstningen. Det har ordnats allt från pyjamaspartyn för barn till volleybollsturneringar i Katalonien.

Katalansk polis ingriper inte

Den katalanska regionpolisen Mossos d'esquadra förhållit sig passivt till valet, men spanska regeringen har skickat tusentals poliser från den nationella polisen och från civilgardet Guardia Civil.

Redan innan valdagen har polisen stängt ner över 2 000 vallokaler. Tidigare under morgonen lämnade ett hundratal polisfordon hamnen, där de tusentals inkallade har övernattat.

Yles reporter Minna Pye på plats i Barcelona rapporterar att den katalanska polisen har valt att inte ingripa vid vallokalerna, utan går förbi.

Folk applåderar när katalansk polis passerar vallokalen utan att ingripa.
Applåder utbryter när en katalansk polis går förbi utan att ingripa utanför en vallokal. Folk applåderar när katalansk polis passerar vallokalen utan att ingripa. Bild: EPA-EFE/Alberto Estevez Katalonien,självständighet,folkomröstningar

Spanska åklagarmyndigheten kommer att agera mot den regionala katalanska polisen Mossos d'esquadra för deras passivitet under valet, skriver tidningen El País.

På landsbygden har valet löpt ganska bra, men den spanska regeringen har försökt stänga ner internet i de vallokaler som hålls öppna.

En man bär in röstsedlar till en vallokal i Barcelona.
Röstsedlar bärs in. En man bär in röstsedlar till en vallokal i Barcelona. Bild: EPA-EFE/Enric Fontcuberta Katalonien,självständighet,folkomröstningar
En man bär ett paket som tros innehålla en valurna, till en av vallokalerna i Barcelona.
Valurnan bärs in på skolan Escola Industrial de Barcelona. En man bär ett paket som tros innehålla en valurna, till en av vallokalerna i Barcelona. Bild: EPA-EFE/Enric Fontcuberta Katalonien,självständighet,folkomröstningar

Kataloniens president Carles Puigdemont har sagt att Katalonien utropar självständighet inom 48 timmar om resultatet blir ett ja till självständighet.

Oberoende vilket resultatet av söndagens omröstning blir kommer Madrid inte att erkänna resultatet. Omröstningen har förklarats olaglig och förbjudits av Spaniens författningsdomstol.

"I dag får hela världen se hur fult spanjorerna behandlar oss"

En fredlig protest där väljare satte sig ner framför ingången till vallokalen och skolan Escola Pia Sant Anton besvarades med batongslag, knytnävar och sparkar.

- Polisen slog mig med batong i ryggen. Jag såg en gammal man med blodigt ansikte efter slag från polisen, säger Perez till FNB.

Perez är elev vid Escola Pia Sant Anton och hade anlänt till platsen tillsammans med sin mamma som skulle rösta. Båda var synbart chockade efter händelserna.

Ambulanspersonal på platsen bekräftade att de vårdat skadade. Neus Frigole, 31, blev kvar inne i vallokalen då polisen kom.

- Människorna där inne väntade lugnt tills polisen kom in för att konfiskera valurnan.

Frigole hade kommit till platsen för at rösta för ett självständigt katalonien.

Han säger att han väntade sig att centralmakten skulle beordra poliserna att ta till hårdhandskarna.

- Katalanerna blir inte mindre intresserade av självständighet för att de hindras rösta, tvärtom.

Rigole tror att polisvåldet kommer att bemötas med hård internationell kritik. Frigole anser att katalanerna går ut som segrare efter omröstningen, oberoende av resultatet.

- I dag får hela världen se hurdana vi katalaner är och hur fult spanjorerna behandlar oss.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy tackade polisen under en presskonferens efter den katalanska förtroendeomröstningen.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy tackade polisen under en presskonferens efter den katalanska folkomröstningen. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy tackade polisen under en presskonferens efter den katalanska förtroendeomröstningen. Bild: EPA/JJ Guillen Mariano Rajoy

"Ingen röstning hölls i dag"

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uppger att en självständighetsröstning aldrig hölls i Katalonien på söndag.

- Jag har skött mitt uppdrag och försvarat lagen, säger Rajoy i ett televiserat tal.

Rajoy tackade också polisen för att plikttroget ha skött sina uppgifter och kallade röstningen olaglig.

- Katalanerna lurades att delta i en illegal omröstning.

Rajoy uppmanade den katalanska regeringen att sluta följa en väg som inte leder någonstans.

I Barcelona samlades människor för att titta på Rajoys presskonferens på en stor skärm.

När Rajoy sade att majoriteten av befolkningen inte ville delta i folkomröstningen reagerade publiken med ilska.

Hoppa över Twitterpostning

"EU kan inte längre blunda"

På söndag kväll höll Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont ett känslofyllt tal.

Puigdemont sade att EU inte längre kan blunda för de brott mot mänskliga rättigheter som skedde under röstningen.

- Katalonien har förtjänat rätten att bli en självständig stat.

Puigdemont sade att röstningens resultat kommer att tillkännages under de kommande dagarna.

Källor: Reuters, AFP, AP, FNB, The Guardian

Läs mera:

Självständighet eller inte? Ett splittrat Katalonien går till val på söndag

På söndag skrivs det historia i Europa. Då kanske kartan över Europa får ritas om - åtminstone om man får tro självständighetsivrarna i Katalonien. Men alla är inte för självständighet, fler är också emot. Ändå är det sannolikt att ja-sidan vinner.

Artikeln uppdateras

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes