Hoppa till huvudinnehåll

Kulturfonden söker ny verkställande direktör

Svenska Kulturfondens logotyp
Svenska Kulturfondens logotyp Bild: Yle/ Svenska Kulturfonden Svenska kulturfonden,logotyper

Mandatperioden för Kulturfondens nuvarande vd Leif Jakobsson löper ut, och därför söker Svenska Kulturfonden en ny verkställande direktör.

Jobbet börjar under våren 2018 och nu har rekryteringsprocessen för en ny vd kommit igång. Personen som kommer att väljas får jobbet i fem år.

Kulturfondens avgående vd Leif Jakobsson har hållit posten sedan 2012.

Efter fem år har vd:n möjlighet att söka förlängning men enligt Kulturfondens styrelseordförande Stefan Wallin (SFP) har det varit Jakobssons beslut att inte söka det.

- Leifs kontrakt tar slut och allt är överenskommet, säger Wallin.

Leif Jakobsson Svenska kulturfonden
Kulturfondens avgående vd Leif Jakobsson Leif Jakobsson Svenska kulturfonden Bild: Mårten Lampén, Yle Leif Jakobsson,Svenska kulturfonden

Wallin berättar att det förväntas att den kommande vd:n har koll på tidens puls och anda.

- Det är viktigt att vår kommande vd har en bred samhällsbakgrund, kännedom om och intresse för vårt kultur- och utbildningsliv i hela Svenskfinland, men också att [personen] kan identifiera sådana trender och megatrender som samhällsutvecklingen består av och där det finns en naturlig roll för fonder och stiftelser att ta, säger Wallin.

Leder arbetet för 8 000 ansökningar och en utdelning på 36 miljoner euro

En av de mest omfattande uppgifterna som Kulturfondens vd har är att administrera de cirka 8 000 ansökningar som fonden får varje år.

Kulturfonden delar årligen ut 36 miljoner euro för utbildning, kultur samt samhällelig verksamhet på svenska.

Stefan Wallin kansanedustaja eduskunta
Kulturfondens styrelseordförande och SFP:s riksdagsledamot Stefan Wallin. Stefan Wallin kansanedustaja eduskunta Bild: Jouni Immonen / Yle riksdagsledamöter

Att leda Kulturfonden är enligt Wallin ett av de intressantaste jobben i Svenskfinland.

- Jobbet som Kulturfondens vd är säkert ett av de mest attraktiva i hela Svenskfinland. Jag räknar nog med att det kommer att finnas många väldigt duktiga sökanden till det här jobbet, konstaterar Wallin.

Kulturfonden använder också ett rekryteringsbolag som hjälp i processen att hitta en ny vd.

Läs också