Hoppa till huvudinnehåll

Michael Björklund granskar skolmat i Karis: Om alla i världen fick god mat skulle vi slippa krig och tjafs

Michael Björklund
Det finns inget viktigare än mat, hälsar Michael Björklund. Michael Björklund Michael Björklund,maträtter,Västnyland,Karis,skolmatsveckan

Den åländske stjärnkocken Michael Björklund har tagit det som sin mission att inspirera till bättre skolmat. I onsdags (27.9) besökte han centralköket i Karis svenska högstadium och följde med arbetet där.

Köket producerar mat för över 2 000 personer i olika åldrar, och redan tidigt på morgonen är det full rulle som råder.

Kock Michael Björklund smakar på potatismos i centralköket i Karis högstadium.
Michael Björklund är imponerad över kökets potatismos. Det är ansvarig kock Lena Huldin som bjuder på moset. Kock Michael Björklund smakar på potatismos i centralköket i Karis högstadium. Michael Björklund,kockar,kök,storkök,Karis,karis högstadium

"Man ska laga köttfärsen själv"

Björklund passar på att smaka på potatismoset.

- Det värmer ett kockhjärta att se att moset görs på potatisar och inte pulver, säger han.

Även batatsoppan och vispgröten faller kocken i smaken.

Däremot är han mindre imponerad av köttfärslimpan som anländer färdig till köket.

- Jag tycker man ska laga maten själv. Men innan jag kan yttra mig om det måste jag titta på vad det finns för personal och ifall de hinner göra det, konstaterar han.

Närbild av kock Michael Björklund.
Michael Björklund tror att världen vore en bättre plats om alla fick äta gott. Närbild av kock Michael Björklund. Bild: Nicole Hjelt / Yle Michael Björklund,kockar

Björklund flaggar alltså för mindre enheter och mat som tillreds på plats och ställe.

Han hävdar att det inte finns något som är viktigare än mat. Han går så långt som att påstå att nyckeln till världsfred ligger i en välsmakande måltid.

- Om vi hade bra mat till alla människor i världen tror jag att vi skulle undvika mycket krig och tjafs. Min fru blir på ett fruktansvärt humör ifall hon inte äter, berättar han.

Om vi hade bra mat till alla människor i världen tror jag att vi skulle undvika mycket krig och tjafs.

Det sistnämnda säger han visserligen med glimten i ögat, men är samtidigt noggrann med att understryka hur viktigt det är att kommunerna satsar på bra mat.

- I dag tänker man bara på pengar, men de mjuka värdena går inte att mäta i pengar, förklarar han.

Skulle ge pengar på sikt

Björklund säger att det är viktigt att i stället fokusera på hur barnen mår, vad de får för mat i skolan och hurdan kvalitet det är på maten.

Han menar att det i sin tur också skulle gynna ekonomin på sikt.

- Om man var tvungen att handla mera av de lokala producenterna skulle vi få pengarna i rullning, i stället för att en stor industri gör vinst, säger han.

Efterlyser bondförnuft

Björklund upplever att problemet ligger i att de stora aktörerna är alltför bra på att lobba för stora producenter och massiva kök.

- Vi behöver mera bondförnuft i det vi gör. Vi kan titta på Sverige. De har gjort det vi gör med stora enheter, och nu har de börjat montera ner enheter och investerar nya pengar i mindre enheter, berättar han.

Det handlar främst om att föra fram information till stadens beslutsfattare, säger Björklund.

- Hur många av dem har kunskap om mat och hälsa? Det är så lätt att man lyssnar på andra som säger hur det ska vara, och industrin är bra på att lobba, konstaterar han.

"Hur lätt som helst med små kök"

Björklund är övertygad om att det skulle vara möjligt att tillreda skolmaten i mindre kök med lokalt producerade råvaror.

- Det skulle vara hur lätt som helst. Det kan låta kaxigt, men om man jobbar i den riktningen så är det absolut möjligt. Det behövs bara kunskap, säger han.

Drömmen på Åland

När Björklund beskriver att den skolmat han fick hemma på Åland under sin uppväxt låter det som ett utdrag ur en saga av Astrid Lindgren.

- Husmor kom ut och skalade potatisen åt oss när vi gick i ettan. Hon stekte pannkakor och de lokala tanterna kom förbi med bär som de plockat åt oss. Det var fantastiskt, berättar han lyriskt.

Kock Michael arbetar med personalen vid centralköket i Karis högstadium.
Michael Björklund får smaka på batatsoppan. Kock Michael arbetar med personalen vid centralköket i Karis högstadium. Bild: Nicole Hjelt / Yle Michael Björklund,kockar,skolmat,Centralkökshus,Karis,karis högstadium

Det är med andra ord lätt att förstå varför skolmat ligger Björklund så nära hjärtat.

Svagt intresse för att jobba i storkök

Björklund har även tillbringat några dagar med Axxells kockstuderande i Karis. Han säger att det är en utmaning att få studerandena intresserade av storkök.

- De vet att allt i dag anländer nästan färdigt. Det är inte intressant för en kreativ person, förklarar han.

Kock Michael Björklund och kosthållschef Agneta Lindroos i centralköket i Karis högstadium.
Michael Björklund och Agneta Lindroos lär sig av varandra under Björklunds besök i skolköket. Kock Michael Björklund och kosthållschef Agneta Lindroos i centralköket i Karis högstadium. Bild: Nicole Hjelt / Yle Michael Björklund,kök,kockar,agneta lindroos

Kosthållschefen Agneta Lindroos har visat Björklund runt i köket. Centralköket har bjudit in honom för att få inspiration och idéer.

- Vi hoppas få tips på hur vi kan arbeta och också höra om det vi gör är bra, och det har han redan sagt att det är, berättar Lindroos.

När Lindroos får frågan hur hennes drömkök såg ut ifall hon hade obegränsade möjligheter skrattar hon till.

- Då skulle jag ha mera närodlade råvaror och laga maten från grunden, säger hon.

För att kunna förverkliga det behövs det flera kök och mera personal, menar hon.

Kosthållschef Agneta Lindroos i centralköket i Karis högstadium.
I Agneta Lindroos drömskolkök skulle råvarorna vara närproducerade. Kosthållschef Agneta Lindroos i centralköket i Karis högstadium. Bild: Nicole Hjelt / Yle storkök,Karis,skolmat,kosthållschef

I dagsläget har de visserligen inte obegränsade möjligheter, men Lindroos berättar att de försöker göra det bästa med de möjligheter de har.

Lappar med respons gällande maten på anslagstavla i centralköket i Karis högstadieskola.
På anslagstavlan hänger lappar med respons på maten. Lappar med respons gällande maten på anslagstavla i centralköket i Karis högstadieskola. Bild: Nicole Hjelt / Yle respons,hälsning,lapp

- Vi märker genast om maten inte är omtyckt och då försöker vi göra något annat.

Hon berättar att de även är tacksamma om de får respons på maten de serverar.

- Vi har bett om att få respons. Dålig respons kommer ofta snabbt, och när vi inte hör något så anser vi att det betyder att det är bra.

På anslagstavlan hänger lappar med reaktioner på maten och där är det endast positiva ordalag som gäller, så visst verkar det komma en del ros också.