Hoppa till huvudinnehåll

Nya Moderatledaren Ulf Kristersson ska ena ett parti i kris - inte ens de egna tror på framgång i riksdagsvalet

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson är känd som en bra talare och anses ha god analytisk förmåga. Ulf Kristersson Bild: Ola Axman Moderaterna,Ulf Kristersson

I Sverige utsågs Ulf Kristersson i dag till ny ledare för det borgerliga partiet Moderaterna. Hans största och svåraste uppgift blir att ena det egna partiet och samtidigt hålla ihop alliansen.

I slutet av augusti tvingades Anna Kinberg Batra meddela att hon avgår som partiledare för Moderaterna.

Opinionssiffrorna hade rasat och majoriteten av partiet trodde inte längre på hennes förmåga att leda partiet.

Partiet byter inte politik för att det byter partiledare.

Med endast elva månader kvar till riksdagsvalet tar Ulf Kristersson nu över och blir samtidigt den som ska utmana Stefan Löfvén (S) på statsministerposten.

Kristersson har varit partiets ekonomisk-politiska talesperson de senaste åren och hört till partiets innersta krets. Därför står han också bakom Kinberg Batras politik och kommer att fortsätta på samma linje.

- Partiet byter inte politik för att det byter partiledare, sade Kristersson då han utnämndes till ordförandekandidat.

Väljarstödet sjönk som en sten

Moderaternas dramatiska opinionsras började i vintras då de meddelade att de ville bryta isoleringen av Sverigedemokraterna. På ett halvår sjönk väljarstödet från 23 procent till ungefär 16 procent i dag.

Inte ens de borgerliga själva tror att Moderaterna blir statsministerparti.

Också under Kristerssons ledning kommer partiet att fortsätta kämpa med sitt förhållningssätt till invandringskritiska Sverigedemokraterna.

Kristersson vill inte samarbeta direkt med SD, men nog gärna ha deras stöd om Moderaterna får regeringsmakt igen.

Kristerssons största utmaning blir ändå att ena det egna partiet. Det finns en splittring mellan den liberala och den konservativa falangen, och vill Kristersson nå framgång i valet om ett år måste han få alla inom partiet att jobba åt samma håll.

Kristersson anses vara en bra talare och ha en analytisk förmåga. Han har ett förflutet som ordförande i partiets ungdomsförbund Muf, han har varit kommunpolitiker, suttit i riksdagen och varit socialförsäkringsminister i Reinfeldts regering.

Kristersson vill hålla ihop alliansen

Samarbetet i alliansen, mellan de borgerliga partierna, knakar också betänkligt i fogarna. Kristersson har sagt att alliansen är viktig, men partiernas olika förhållningssätt till SD gör samarbetet svårt.

För några veckor sedan röstade riksdagen om försvarsminister Peter Hultqvists (S) förtroende och då sprack alliansen. Moderaterna och Kristdemokraterna röstade tillsammans med Sverigedemokraterna för att fälla Hultqvist, medan Centern och Liberalerna lade ned sina röster.

Inte ens de borgerliga tror på Moderaterna

DN/Ipsos partimätning i september visar att endast 16 procent av väljarna tror att Moderaterna kan leda regeringen efter valet. För ett år sedan var samma siffra 48 procent.

Om Kristersson klarar sig ens lite bättre än Kinberg Batra, så kan väljarstödet börja öka igen.

Men inte ens de borgerliga själva tror att Moderaterna blir statsministerparti. I den här gruppen tror endast tre av tio på en regering ledd av Moderaterna.

Stödet för Socialdemokraterna har däremot ökat, och 39 procent av väljarna tror att Socialdemokraterna fortsätter leda Sverige efter valet.

Även om Kristersson har ett svårt jobb framför sig, så finns det de som menar att han ändå har det lättare än då hans föregångare tog över.

Kinberg Batra hade ett arv att förvalta efter väldigt populära Fredrik Reinfeldt - det misslyckades - och om Kristersson klarar sig ens lite bättre än Kinberg Batra, så kan väljarstödet börja öka igen.