Hoppa till huvudinnehåll

Alla svenska stjärnkockars fader

Tore Wretman sitter vid ett bord och skivar citroner.
Tore Wretman sitter vid ett bord och skivar citroner. Bild: Gastronomy Film Sweden Yle Fem,Tore Wretman,Tore Wretman - Kökspojken

Tore Wretman - kökspojken är en Svensk dokumentär i två delar om mannen som fick svenskarna att glädjas åt mat - Sveriges förste stjärnkock, krögare i världsklass och superkändis.

Tore Wretmans resa till framgång var allt annat än spikrak och självklar. Efter en svår barndom går han som ”oduglig” tonåring i tretton olika grundskolor.

På grund av sin ordblindhet är betygen dåliga trots att han jobbar hårt. När mamman försöker tala med skolan får hon veta att ”Den pojken skall fru Wretman inte satsa några pengar på, för han blir aldrig till nånting”.

Förslaget att han skulle lära sig kockyrket kom från Tor Bonnier som gift sig med en av Tores mostrar. Kockyrket är vid den här tiden låg status och dessutom råder det massarbetslöshet i Sverige.

Tore får i all fall, på nåder, plats på en restaurangskola och därifrån vidare på praktik på Continental i Stockholm. Det är ett hårt och hierarkiskt jobb men hans sociala kompetens går inte lärarna förbi och det tar honom vidare till den ansedda Operabaren.

Där knyts kontakter som tar honom vidare till Paris och New York. Det blir till slut en tio år lång gesällvandring som ger honom kunskaper som är helt unika i hemlandet Sverige.

Den pojken skall fru Wretman inte satsa några pengar på, för han blir aldrig till nånting― Citat ur dokumentären

Efter en minst sagt strapatsrik hemfärd från USA på en finländsk båt, mitt under brinnande krig, försöker han slå sig fram i en bransch som hemma i Stockholm har stora svårigheter.

Wretman är i alla fall utrustad med mycket mod och revanschlust. Hans första större projekt blir Riche som öppnar 1945.

Här läggs grunden för mannen som skall revolutionera Mat-Sverige och återskapar respekten för en hel bransch. Spår som än i dag är mycket tydliga i de svenska och nordiska köken.

Tore Wretmans storhetstid kom på 60- och 70-talet. Han går helhjärtat in i projekt som är nära att ta knäcken på hans karriär och ekonomi och kommer att vända upp och ned på privatlivet.

Utåt håller han masken som kändiskock med kulturelit, näringslivstoppar och kungligheter som umgänge. Tillvaron grumlas bitvis av bitterhet och mörka tankar över det svek han upplevt.

Hans revansch kommer först sent i livet och på ett lite oväntat sätt.


Orginaltitel: Tore Wretman - kökspojken (Sverige 2015)
30 dagar på Arenan

En dokumentärserie av Peder Carlqvist och Agneta Liljeqvist.

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem